Chlapec v Texasu zemřel na podchlazení, matka žádá miliardy. Stát lidem zaplatí účty

Sněhová bouře v Texasu odezněla a teploty začínají stoupat. Miliony lidí jednoho z nejjižnějších států USA ale stále zůstávají bez pitné vody. Přes 30 tisíc obyvatel je navíc bez elektřiny. Guvernér Texasu Greg Abbott v neděli uklidnil alespoň část z nich, kterým přišly horentní účty za elektřinu.

Přislíbil totiž plnou pomoc státu při jejich uhrazení. Elektrárny nebudou moci přechodně posílat účty za elektřinu ani odpojovat své zákazníky ze sítě. Lidé začínají na elektroenergetické společnosti podávat žaloby kvůli neúplným pokynům během extrémních podmínek a nezvládnutí situace.

„Texasané, kteří protrpěli několik dní mrazivého chladu bez elektrické energie by neměli být ještě vystaveni prudkému zvýšení cen energií z důvodu výkyvu na trhu s energiemi,“ řekl guvernér Abbot ve městě San Antonio. Na mysli měl přitom na ty, kteří dostali v posledních dnech účty za energie v hodnotě několika set tisíc korun. Společnosti tlačí zákazníky k včasným úhradám.

Aby se předešlo dalším excesům, tak ještě týž den zasedla tříčlenná státní komise, která schválila dvě protikrizová opatření. Poskytovatelé energie nesmějí na přechodnou dobu zasílat faktury svým zákazníkům ani je odpojovat od elektřiny nebo vody.

„Lidé, kteří účty nezaplatí, nemohou být odpojeni od sítě. Proto jsme se také sešli, abychom zabránili případnému odpojení neplatičů,“ zdůvodnil narychlo svolanou nedělení schůzku pro místní stanici KBTX předseda komise DeAnn Walker.

Jak je možné, že někteří zákazníci dostávají statisícové účty?

Většiny obyvatel Texasu se problém s vysokými účty netýká. Využívají totiž tarify s pevnou sazbou za kilowatthodinu elektřiny. Někteří zákazníci se ale nechtějí zavazovat smlouvou na pevně stanovenou dobu a upřednostňují flexibilní plány, které mohou kdykoliv vypovědět bez storno poplatku. Ceny elektřiny jsou v těchto plánech proměnlivé a závisejí hlavně na její tržní ceně. Dojde-li k poklesu tržní ceny elektrické energie, odběratelé zaplatí méně než ti s pevnou sazbou.

S ohledem na to, že zákaznicí flexibilních plánů mohou navíc kdykoliv změnit poskytovatele energie, mají elektrárenské společnosti motivaci udržovat nízké sazby za energii. Naopak v případě nastalé přírodní katastrofy a vysoké poptávky po elektřině ale může cena stejně tak „vystřelit“ strmě vzhůru.

To na vlastní kůži zažil i Ty Williams, jemuž se zvýšila cena elektřiny za kancelář a dva domy v přepočtu ze 14 tisíc korun na 364 tisíc. „Jak to proboha může někdo zaplatit? Nejdříve zaplatíte pár stovek dolarů měsíčně a potom toto. To přece nejde. Nedává to žádný smysl,“ postěžoval si Williams místní televizní stanici WFAA.

Momentální situace v Texasu je ale mnohem komplikovanější. Zimní bouře odhalila zásadní nedostatky v připravenosti jednotlivých elektráren na podobnou krizovou situaci. Texasu „nepomohla“ jeho samostatná rozvodná elektrická síť, kvůli níž si nemohl vypůjčit elektřinu z ostatních států.

Matka mrtvého syna žaluje společnost o 100 milionů dolarů

Rada pro spolehlivost sítě (ERCOT), která elektrickou síť v Texasu spravuje, nyní v souvislosti s tím čelí první žalobě. Na ni a na elektrárenskou společnost Entergy ji podala matka teprve jedenáctiletého chlapce Cristiana Pinedy. Ten kvůli rekordně nízkým teplotám a výpadku elektřiny zemřel doma pravděpodobně v důsledku podchlazení.

Pětičlennou rodinu původem z Hondurasu dostihl výpadek proudu přímo v jejich mobilním domku nedaleko Houstonu. Teplota uvnitř klesla na jednociferné hodnoty a rodina nedokázala chlapce udržet v teple.

Jedenáctiletý Cristian se snažil minulý týden zahřát pod dekou svého teprve tříletého bratra. Jejich matka Maria Elisa Pinedová se mezitím opodál společně se svým manželem snažila utišit jejich ještě mladšího bratra. Následující den ráno našla Cristiana bez známek života.

Penidová zavolala záchranku a pokusila se Cristiana oživit. Bylo však příliš pozdě. „Za následkem úmrtí toho dítěte stojí spousta rozhodnutí, která byla učiněna před dávnou dobou. To je zcela nepřijatelné,“ řekl pro televizi ABC News právník Tony Buzbee.

Ten zastupuje rodinu Pinedových při žalobě namířené proti ERCOTu a Entergy. Jako odškodné požadují 100 milionů dolarů, v přepočtu asi 2,1 miliardy korun. Podle Buzbeeho obě společnosti ignorovaly bezpečnostní doporučení vzešlé z podobné bouře v roce 2011 a „upřednostnily zisky před blahobytem lidí“. Právník také v televizi oznámil, že bude následovat více žalob.

Rodina Pinedových oba poskytovatele viní z hrubé nedbalosti a říká, že „společnosti nezvládly lidi varovat před nebezpečnými podmínkami a poskytly klientům neúplné pokyny“.

V Texasu podlehlo v souvislosti se sněhovou bouří, výpadky elektrické energie a přerušením dodávek vody více než 70 lidí. Desítky z nich zemřely na otravu oxidem uhelnatým, když se snažily v zoufalé snaze zahřát. Americký prezident Joe Biden vyhlásil během víkendu ve státě stav katastrofy, čímž uvolnil další federální pomoc pro Texas. Ten by měl Biden  navštívit v průběhu tohoto týdne, uvedl jeho tiskový mluvčí.

Prezident v současnosti zajišťuje, aby měli všichni obyvatelé dostatek finančních prostředků. Chce také zaopatřit pomoc při dočasném bydlení nebo opravách zničených domů.

Tagy: