Tisíce klientů se dostanou k úsporám ze Sberbank. Fond je bude vyplácet od středy

Ruská banka Sberbank

Jak mají postupovat klienti Sberbank?

Už desátý den se více než sto tisíc klientů nemůže dostat k penězům, které měli uložené u ruské Sberbank. Ve středu začne garanční fond vklady vyplácet, půjde zhruba o 28,5 miliardy korun. Klienti, kteří měli u Sberbank uloženo méně než dva a půl milionu korun, dostanou zpět všechny peníze. Nad tento limit už to bude těžší, protože vklady nejsou pojištěné. Podle expertů je ale i přesto šance, že o ně nepřijdou. Češi mají na výběr svých peněz až tři roky. Banka v Evropě končí kvůli válce na Ukrajině.

Mezi klienty končící banky patří i pan Petr, kterému na konci prosince zemřel otec. Veškeré peníze, které se staly součástí dědictví, měl uložené u Sberbank. „Jsem přesvědčený a doufám, že dostaneme zpět tu základní částku, co byla pojištěná, těch dva a půl milionu. Cokoli, co bylo nad ní, tam je samozřejmě otazník, zejména jak dlouho to bude trvat,“ uvádí Petr s tím, že nezbytné potvrzení o tom, že s penězi po otci může disponovat, získal den po vypuknutí války na Ukrajině.

„Bylo to dvacet šest minut po tom, co už ty pobočky byly zavřené,“ upřesňuje. Na dědictví se sice vztahuje vyšší limit pojištění, Petr na něj ale nejspíš nedosáhne. Roli totiž hraje i to, jak dlouho peníze v bance byly.

Peníze budou vypláceny od středy

Výplata vkladů začne už tuto středu na všech pobočkách Komerční banky. Zatím má jít o 24,2 miliardy korun. Klientům bude stačit pas nebo občanský průkaz, firmy potřebují ještě výpis z obchodního rejstříku. „Lidé nemusejí pro své vklady spěchat, na výplatu mají tři roky,“ uvádí mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Pokud bude chtít klient peníze bezhotovostně převést, může to udělat na všech pobočkách Komerční banky. V případě výběru peněz v hotovosti jen na 40 vybraných místech, ta budou pod dohledem policie.

Zatím není jasné, zda klienti dostanou zpět i peníze, které neměli pojištěné. Podle expertů tu ale šance je. „Domníváme se, že se klienti dostanou k dalším prostředkům, protože banka byla dobře kapitálově vybavena,“ uvádí Renata Kadlecová, ředitelka Garančního systému finančního trhu.

„Ta šance je poměrně velká, protože centrála Sberbank uvedla, že má peníze na to, aby vyplatila všechny klienty,“ potvrzuje i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Pád Sberbank odstartovala válka na Ukrajině. Lidé se báli mít peníze v bance navázané na ruského majitele a začali je ve velkém přesouvat jinam. Poslední krach banky zažilo Česko před šesti lety, tehdy padla – rovněž ruská – ERB Bank.

Tagy: