Tisíce lidí v Brně protestují proti ruské agresi. Putin je pán zla, říká primátorka

Dominikánské náměstí v Brně zaplnili v neděli v poledne odpůrci ruské invaze na Ukrajinu. Na místě jsou asi 4 000 lidí, další přicházejí, řekla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová. Mezi účastníky jsou rodiny s dětmi, studenti, Ukrajinci i další cizinci žijící v Brně.

„Jsme svědky toho, jak křehká je svoboda a nezávislost jedné velmi blízké země,“ řekl režisér Břetislav Rychlík, který se shromáždění účastní. Podle náměstka brněnského primátora Petra Hladíka (KDU-ČSL) z výroků ruského prezidenta Vladimira Putina jasně plyne, že Ukrajinou jeho teritoriální ambice nekončí.

„Všichni ti chlapi, kteří se zbraní v ruce brání Ukrajinu, brání Kyjev a další města, bojují i za nás,“ řekl Hladík. Zdůraznil, že Ukrajina musí dostat maximální podporu. Putina označil za diktátora.

Shromáždění svolala Ukrajinská iniciativa jižní Moravy, jejíž zástupci poděkovali Čechům za podporu. Účastníci mají ukrajinské vlajky, stužky na klopách, případně modré a žluté balonky.

Jako první z řečníků vystoupila primátorka Markéta Vaňková (ODS). Putina připodobnila k Voldemortovi, padouchovi z knih o kouzelníku Harrym Potterovi. „Putin je pán zla, nic ho neopravňuje k tomu, aby obsadil suverénní stát,“ uvedla Vaňková.

Posprejovaný pomník rudoarmějce

Na pomník rudoarmějce na brněnském Moravském náměstí pak někdo namaloval srdce v národních barvách Ukrajiny, tedy modré a žluté. Městská část Brno-střed jej nebude odstraňovat. Mluvčí radnice Kateřina Dobešová řekla, že pro to aktuálně není důvod. Stejný symbol se na pomníku objevil už v roce 2015.

„Nejedná se o hanlivý nápis, který by někoho urážel. Nevidíme momentálně důvod, proč takovéto vyjádření solidarity s Ukrajinou rychle odstraňovat, uvedla mluvčí. Nasprejovaného srdce si všimli strážníci, oznámili to jihomoravským policistům. „Událost jsme zaevidovali a prověřujeme,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Strážníci se děním kolem pomníku zabývali i kolem 6:00. „Naše operační středisko přijalo oznámení o skupince mladých lidí, která o piedestal sochy rudoarmějce opřela hliníkový žebřík a vybalovala ukrajinskou vlajku. Tři ženy a tři muži se v přítomnosti hlídky rozhodli i s věcmi odejít. Strážníci neshledali protiprávní jednání,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Symbol srdce v barvách Ukrajiny se na pomníku Rudé armády se sochou rudoarmějce na vrcholu objevil už v roce 2015 těsně před přípravami oslav 70. výročí konce druhé světové války. Tehdy autora pravděpodobně k činu vedlo obsazení Krymu Ruskem z roku 2014 a pokračující napětí mezi oběma zeměmi kvůli bojům se separatisty na východě Ukrajiny. Po roce 1989 byl pomník, který je dílem Vincence Makovského, Bohuslava Fuchse a Antonína Kuriala, poškozen několikrát, nejvíc v roce 2008, kdy jej vandalové polili barvou.

Dalším památníkem Rudé armády, který čelil několika útokům, je ten v Brně – Králově Poli. I ten někdo v roce 2019 polil barvou, předtím na něj kdosi nasprejoval hákový kříž a v roce 2007 z něj tehdejší místostarosta René Pelán nechal odstranit symbol srpu a kladiva.

Nápisy sprejem se po ruské invazi na Ukrajinu objevily na několika místech v Brně i v Kuřimi, kde hanlivé nápisy na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina napsali také na podstavec sochy rudoarmějce. Některými z těchto případů se zabývá policie.

Tagy: