Tlustý: Povodně vládu netraumatizují, půjčí si další miliardy. Pilip věří ve využití rezerv

Bývalí ministři financí Vlastimil Tlustý a Ivan Pilip

360° (257)

Hrozba vysokých škod po očekávaných povodních pro vládu Petra Fialy (ODS) žádné trauma nepředstavuje. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl bývalý ministr financí a člen ODS Vlastimil Tlustý. Podle exministra financí Ivana Pilipa budou následky po dlouhých deštích letos menší než po povodních v letech 1997 a 2002.

Podle Tlustého současná vláda všechny problémy řešila zvýšením deficitu státního rozpočtu. „Předpokládám, že přesně stejně to vyřeší i tentokrát. Jinými slovy to pro ně žádné velké trauma není. Jim je totiž úplně jedno, jestli dluh je 100 nebo 300 miliard,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Vlastimil Tlustý, ministr financí první vlády Mirka Topolánka.

ČTĚTE TAKÉ: Sledujte na MAPĚ, kde v Česku platí stav povodňového ohrožení. Rizikových míst stále přibývá

Podle Pilipa bude řešení současné situace ekonomicky méně náročné než po rozsáhlých povodních v minulých letech. V roce 1997 činily škody 63 miliard, o pět let později bylo na jejich likvidaci vyčleněno 80 miliard korun.

Právě v roce 1997 byl Pilip ministrem financí. Podle něj současná koordinace a příprava na povodně je i díky lepším technologiím mnohem lepší než v 90. letech. „Vláda, kraje, obce a celá veřejná správa je daleko lépe připravená. Myslím si, že dopady velké vody, i když budou asi velké, tak budou nesrovnatelně menší, než byly v letech 1997 a 2002,“ sdělil Pilip.

Věří, že na likvidaci škod budou vyčleněny prostředky z rozpočtových rezerv, a to přesto, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již dříve avizoval, že jsou téměř vyčerpané. „Jednak jsou nějaké rezervy menších kapitol, zadruhé ale vláda může přijmout nějaká opatření k mimořádnému zvýšení rozpočtu. S tím by sice měl souhlasit parlament, ale kabinet má 108 hlasů, takže je možné, že se přijmou nějaké mimořádné úpravy,“ sdělil Pilip.

Finanční prostředky na likvidaci následků by podle něj měly vyčlenit také kraje a obce. „Velká část z nich má ve svých rozpočtech na rozdíl od vlády přebytky, a pokud budou škody dopadat na jejich majetek, tak je samozřejmě logické, aby se na tom podílely také ony,“ dodal exministr financí tří vlád.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vyprošťovací tank i stroj řízený na dálku. Hasiči k boji s vodou připravují speciální vozidla

Tagy: