Tragédie na Světovém poháru v parkuru. Úspěšný valach zkolaboval a uhynul

Při finále Světového poháru v parkurovém skákání, které hostí saúdskoarabský Rijád, došlo k tragédii. Po čtvrtečním druhém kole soutěže ve stáji zkolaboval a uhynul úspěšný valach Chromatic BF. Informovala o tom Mezinárodní jezdecká federace.

„S velkým zármutkem oznamujeme, že americký kůň Chromatic BF, na kterém jezdila Jill Humphreyová, zemřel během finále Světového poháru FEI,“ uvedla Mezinárodní jezdecká federace na webových stránkách.

ČTĚTE TAKÉ: Velké drama na dostihové dráze. Závod v Pardubicích zastavilo fatální zranění koně

Ještě ve čtvrtek večer podal třináctiletý valach Chromatic BF v sedle s Američankou Humphreyovou skvělý sportovní výkon a v druhém kole finále Světového poháru v parkurovém skákání obsadil dílčí třetí místo.

„Chromatic BF se po soutěži ve čtvrtek večer vrátil do stájí a nečekaně zkolaboval. Okamžitě se o něj postarali veterinární pracovníci US Equestrian a veterináři FEI, ale nepodařilo se ho zachránit. V souladu s veterinárními předpisy FEI již byly z koně odebrány vzorky a bude provedena úplná pitva. FEI, organizační výbor a SAEF projevují nejhlubší soustrast jezdkyni, majiteli, ošetřovateli a dalším blízkým,“ poznamenala dále federace.

K neštěstí se na Facebooku vyjádřila i majitelka koně Kc Branscomb. „Chtěla bych objasnit informace, které se začaly šířit o událostech souvisejících s úhynem valacha Chromatic BF zde v Rijádu. Po čtvrtečním velkolepém sportovním výkonu se vrátil do stájí šťastný a klidný, za přítomnosti jeho celoživotního pečovatele Pepe Rodrigueze a Jill. Po odpočinku a svačině dostal od veterináře týmu USET rutinní dávku elektrolytů. Krátce po návratu do stáje, kde jsme jej obstarali a připravili na večer, začal kůň kolabovat. Okamžitě mu byla poskytnuta veškerá péče, byl vyšetřen veterináři týmu USET a FEI, ale bohužel se ho nepodařilo zachránit a byl prohlášen za mrtvého,“ napsala a dodala, že situace nebyla nikým zaviněna a neexistují žádné důkazy, že by smrt koně nějak souvisela s namáhavým výkonem.

SLEDUJTE DRUHÝ ŽIVOT ŠAMPIONŮ: Tvrďák Potsch chránil Hlinku před generály, naštvali ho ruští posměváčci

Tagy:
smrt kolaps zvíře sport Mezinárodní jezdecká federace kůň Rijád Světový pohár v parkurovém skákání