Útočníky neodstraší, varuje analýza před slabinou USA. Washington podcenil domácí obranu

Protiraketový systém NASAMS

Válka na Ukrajině (25.7.2022 8:00)

Spojené státy nemají účinnou obranu proti raketám odpalovaným z lodí. Vyplývá to ze studie vlivného amerického Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS). Ruská raketová střelba z Černomořské flotily na ukrajinská města přitom ukazuje velké přínosy kvalitní protilodní obrany. Američtí vojenští činitelé tak chystají novou koncepci.

I poté, co Moskva a Kyjev podepsaly dohodu o vývozu obilí, ruská flotila nadále ostřeluje strategická místa a civilní oblasti v Oděse i dalších ukrajinských městech. Zdá se, že tento vývoj posloužil jako varování i pro Spojené státy.

„Téměř úplný nedostatek domácí protiraketové obrany a forem protivzdušné obrany v širším měřítku je problémem. Nesplňuje odstrašení nepřítele,“ uvádí mimo jiné zpráva CSIS. Podle ní Spojené státy podcenily riziko raketového útoku z lodi, protože se v uplynulých letech soustředily spíš na hrozbu jaderných a dalších balistických raket dlouhého dosahu.

Slabiny si je vědom i samotný Washington. Severoamerické velitelství protivzdušné obrany (NORAD) již společně se Severním velitelstvím (NORTHCOM) pracuje na koncepci obrany proti lodním raketám, potvrdil to zástupce velitele NORAD Paul Murray.

USA mají nyní k dispozici „jen“ systémy NASAMS. Ty jsou ale rozmístěné pouze ve Washingtonu k ochraně vládních budov. Spojené státy mohou rovněž využít i letouny na základně v Marylandu. Dvoje systémy NASAMS už poslaly na Ukrajinu, upozornil web Defense One.

Ukrajinci chtějí cílit i na Černomořskou flotilu Ruska

Raketových útoků na ukrajinské civilní cíle totiž v poslední době přibývá. Leckomu utkvěl v paměti například brutální ruský útok na kulturní centrum ve městě Vinnycja v polovině července. Po zásahu raket Kalibr z ponorek v Černém moři zemřelo nejméně 23 lidí včetně tří dětí.

Kyjev chce v budoucnu použít všechny prostředky, aby dalším takovým útokům zabránil. Dokazuje to i týden staré prohlášení mluvčího ukrajinské vojenské rozvědky Vadyma Skibickyje o tom, že ukrajinská armáda by mohla využít americké raketové systémy HIMARS k zasažení ruských objektů na Krymu, a to včetně lodí Černomořské flotily.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv v reakci na to varoval, že pokud se Ukrajina pokusí získat Krym vojenskou cestou zpět, nastane pro ni soudný den. Jihoukrajinský poloostrov Rusko anektovalo již na jaře roku 2014.

Tagy: