Ukrajina v EU? Leda ve snu, zní z Polska. Velký spojenec vytáhl palčivou otázku banderovců

Ukrajina, která se brání už téměř dva roky ruské agresi, usiluje o členství v Evropské unii. O tom si však zatím může nechat jen zdát, proti jsou některé členské státy a nově podle všeho také Polsko, které přitom donedávna platilo za jednoho z nejštědřejších spojenců Kyjeva. Důvodem jsou nevyřešené události při volyňském masakru během 2. světové války.

„Podle mého názoru se bez vyřešení tohoto problému, a mnozí Ukrajinci si to uvědomují, může Ukrajina o vstupu do EU leda tak snít. Bez vyřešení této otázky není možné nějaké trvalejší usmíření s Ukrajinou,“ řekl v rozhovoru pro polské Radio ZET náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński.

Hovořil o volyňském masakru, tedy vražedných čistkách mezi lety 1943 až 1944 na území Volyně. Dnes toto území náleží Ukrajině, přičemž právě tehdejší ukrajinští nacionalisté zvaní banderovci bojující proti Sovětskému svazu po boku nacistického Německa měli tyto vraždy na svědomí. Historici odhadují, že při genocidě zahynulo tehdy mezi 50 až 60 tisíci Poláků.

„Pokud máme být v alianci se zemí, s níž máme takto závažný spor, musí být vyřešen. Jinak by bylo těžké spolupracovat,“ dodal k polské pozici Jabloński.

Ukrajinci se dlouhodobě stavěli proti jakémukoliv prošetření Volyňského masakru. Po léta platil zákaz exhumovat těla polských obětí. Když se k moci na Ukrajině dostal současný prezident Volodymyr Zelenskyj, přislíbil, že zákaz zruší a exhumace se uskuteční.

Práce byly zahájeny v listopadu 2019. Mezitím však Poláci poničili pomník Ukrajinců v pohraničním městě Hruszowice a Kyjev požadoval nápravu, jak připomíná list Ukrainska Pravda.

Spor kolem volyňského masakru se táhne již desítky let a promítá se i do kulturní sféry. V roce 2016 šel totiž do kin polský film režiséra Wojciecha Smarzowského Volyň pojednávající o této tragické události. Kyjev promítání filmu ve svých kinech zakázal.

Zpěvák pobouřil Poláky

Kyjev je aktuálně delší dobu s Varšavou ve sporu. Poláci sice Ukrajinu vojensky ve velkém podporovali a posílali jí těžkou techniku i munici. Před nedávnem však Varšava oznámila, že pozastavuje vojenskou podporu a místo toho se chce soustředit na vlastní obranu.

Poprask vyvolal rovněž zpěvák ukrajinské skupiny Poshlaya Molly Kirill Bledny. Ten totiž nahrál video, kde říká, že ho polština štve. „Víte, co mě vytáčí na Polsku? Nesnáším jejich jazyk. Nerozumím tomu, proč se tu nemluví rusky. Polsko by mělo být součástí ruského impéria a používat ruštinu jako svůj jazyk,“ prohlásil ve videu Bledny.

Poláci následně začali požadovat, aby své koncerty v jejich zemi zrušil. Zpěvák okamžitě svá vyjádření mírnil. „Je mi líto, že musím vysvětlit svůj vtip. Když jsem zveřejnil to video, myslel jsem, že ho všichni pochopí,“ dušoval se později Bledny.

Podívejte se, jak v Polsku dopadly nedávné volby.

Tagy:
válka Polsko Varšava Ukrajina Evropská unie Sovětský svaz Kyjev Volyně ruská invaze na Ukrajinu Nacistické Německo Volyňský masakr