Ukrajina usiluje v kurské elektrárně o globální katastrofu, tvrdí Rusko. Expert to odmítá

Kurská jaderná elektrárna

Ukrajinci postupují v Kurské oblasti

Pokud ukrajinská strana zaútočí na jadernou elektrárnu v Kursku, zavedeme tvrdá protiopatření, uvedlo ruské ministerstvo obrany v sobotním prohlášení. Současně obvinilo Kyjev, že chystá radioaktivním výbuchem způsobit katastrofu a svést to na střelbu Rusů do vlastního energetického uzlu. Podle vojenského experta a někdejšího příslušníka ukrajinské civilní kontrarozvědky SBU Ivana Stupaka by ale takový plán byl příliš riskantní a vedl by ke ztrátě podpory spojenců. Prohlášení zveřejnila agentura TASS.

„Pokud Kyjev začne realizovat své plány na vytvoření jaderné katastrofy, během níž dojde ke kontaminaci radiací na rozsáhlém evropském území, zavedeme ihned tvrdá vojenská protiopatření,“ cituje agentura TASS prohlášení resortu.

K TÉMATU: Putin už podruhé selhal, míní bývalý velvyslanec. Proč Rusko neřeší vpád ukrajinských vojáků?

Zpráva se týká jaderné elektrárny v Kurské oblasti, kde se obráncům daří již delší dobu operovat. Pod správou mají mít několik stovek kilometrů čtverečních. Úředníci z ruského ministerstva se podle prohlášení dostali k informacím, že ukrajinská strana chystá úder na tento energetický uzel.

Podle nich se jedná o „cílenou provokaci“, jejíž součástí je prý i „obvinění Ruska z vlastního ostřelování elektrárny“. „Tyto akce Kyjeva s podporou západních států považujeme za porušení mezinárodní úmluvy, která byla přijata Valným shromážděním OSN 13. dubna 2005,“ uvedlo dále ministerstvo s odkazem na úmluvu o jaderném terorismu.

Možné obsazení elektrárny ukrajinskými silami by přitom s největší pravděpodobností znamenalo pro napadenou zemi ztrátu značné části spojenců na geopolitické mapě. „Jaká bude první reakce od Mezinárodní agentury pro atomovou energii MAAE? Odsoudí to. Přijde i rozhořčení ze strany OSN. Hrozí ztráta některých našich spojenců. Mohou se zastavit dodávky zbraní, protože Ukrajina by mohla být nazývána jaderným teroristickým státem,“ varoval Stupak již dříve.

Akce by podle něj byla příliš riskantní a nebezpečná. Pokud by totiž došlo k takovému scénáři, plnou zodpovědnost by nesla právě Ukrajina. „Co by bylo s ruskými pracovníky jaderné elektrárny – byli by jako rukojmí, nebo je ukrajinská armáda pustí domů? A co potom? Přivedou si vlastní personál, který nikdy předtím nepracoval na ruském zařízení a neví, jak to funguje?“ dodal bývalý pracovník SBU.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Putin své ponížení dlouho nevydrží, míní Šándor. Vojáček popsal smysl ukrajinské operace

Tagy: