Když padají bomby, dělá to bum. Válka se v Kyjevě dotýká všech, pomáhají, jak mohou

Válka dopadá i na děti.

Štáb CNN Prima NEWS z Kyjeva: Je tady naprostý klid, je to mrazivý pocit

Válka zuří na Ukrajině již více než dva týdny. Místní obyvatelé se snaží s následky invaze pomoct, jak jen to jde. Někteří opravují kryty, jiní pečou chléb pro vojáky a další ve svém volném čase a zadarmo vyučují děti, neboť jejich školy jsou nyní zavřené.

„Aktuální situace v hlavním městě připomíná takový opravdu hodně tvrdý lockdown. Jsou zavřené všechny obchody, s výjimkou potravin a lékáren, na ulicích je minimum lidí, minimum vozidel a v sedm hodin je policejní hodina, po které není na ulici ani myš,“ popsal reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno přímo z Kyjeva.

S každým dnem se ale podle něj situace zklidňuje a lidé si na válečné podmínky po prvotním šoku zvykají. „My jsme tady necelý týden a už teď vidíme, že na ulicích je více lidí, více vozidel, než bylo třeba v pondělí, ale pořád je to výrazně méně než v takovém obrovském velkoměstě bývá zvykem,“ doplnil Zrno a přiblížil, jak obyčejní Kyjevané nyní žijí.

Uplatnění opět našly například staré protiletecké kryty z dob Sovětského svazu na východním předměstí Kyjeva. „Za studené války to byl původně kryt pro 300 lidí z nedalekého rozhlasu, ale desítky let to tady chátralo a lidé sem házeli odpadky. Všechno jsme vlastníma rukama vynesli, vyčistili a uvedli skoro do původního stavu,“ vylíčil dobrovolník a velitel krytu Ihor Rozduj.

Místní obyvatelé v takových krytech tráví od začátku války každou noc. „Je tady teplo, máme elektřinu, máme Wi-Fi připojení k internetu,“ vypočítal Rozduj. Jde v podstatě o protiatomový kryt, který má vydržet úder jadernými zbraněmi.

Školy jsou sice od začátku války na Ukrajině zavřené, ale na řadě míst se dobrovolníci rozhodli, že to tak nenechají a děti přesto budou učit. Ve svém volném čase a zadarmo. „Samozřejmě je to pro dětskou psychiku těžké, ale tady se alespoň mají čím zabavit a přijdou na jiné myšlenky,“ uvedla dobrovolná učitelka Angelina Budanovová.

Umírají lidí a volají se sanitky

„Letecký poplach je, když padají bomby. A když padají bomby, tak to dělá velké bum. Je to strašné, protože umírají lidí a volají se sanitky,“ uvědomuje si školák z Kyjeva.

Pro ukrajinské vojáky peče chleba i malá rodinná pekárna. „Pečeme i pro teritoriální obranu a nemocnici,“ sdělil pekař Andri Pyvovar. „Za 12 hodin upečeme tolik chleba, kolik je potřeba pro naše vojáky. Mouku nám dodávají dobrovolníci, včera přivezli tunu. Nemáme žádný úkol, kolik musíme upéct. Pečeme prostě tolik, kolik stihneme,“ dodal pekař.

Tagy: