Zadrželi jsme elitní ruskou odstřelovačku, hlásí Ukrajina. Zradila ji vlastní armáda

Ilustrační fotografie odstřelovače v akci.

Reportérka Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger jsou zpět v Charkově. Při cestě zažili raketový útok

Ukrajinští vojáci údajně zadrželi elitní odstřelovačku Irinu Starikovovou. Srbka ve službách ruské armády měla mít na svědomí nejméně čtyři desítky Ukrajinců. Země prezidenta Volodymyra Zelenského ji pronásledovala od roku 2014, nakonec ukrajinské armádě pomohli sami Rusové. I když zprávu sdílely oficiální ukrajinské úřady, objevily se pochybnosti o její pravdivosti.

Irina Starikovová, krycím jménem Bagira, pochází ze Srbska a Ukrajinci ji pronásledovali od roku 2014, píše britský web Daily Mail s odvoláním na několik ukrajinských médií a tamní ozbrojené síly.

Odstřelovačka pracující pro ruskou armádu je údajně zodpovědná za zabití nejméně 40 Ukrajinců včetně nevinných civilistů. Za dopadení hledané ženy se srbskými kořeny mohou ukrajinské úřady poděkovat paradoxně samotným Rusům. „Opustili mě a věděli, že jsem zraněná. Měli možnost mě dostat pryč. Doufali, že zemřu,“ řekla po svém zatčení. Starikovová sloužila u separatistických sil v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, které od roku 2014 bojují s pomocí Ruska proti kyjevské vládě.

❗️ ЗСУ взяли в полон відому снайперку "Багіру" з ОРДЛО, яка розстрілювала наших полонених у 2014 році. За словами...

Posted by Інформагентство АрміяInform on Friday, March 25, 2022

Fotky rozvedené matky dvou dcer s přezdívkou Bagira zveřejnily jako důkaz ukrajinské ozbrojené síly a tisková agentura ArmyInform. Některá ukrajinská média píší, že ještě před výslechem se odstřelovačky ujali lékaři a poskytli jí bleskurychlé ošetření, které ženě nejspíše zachránilo život.

Novinář z německého deníku Bild Julian Röpcke ale upozornil na některé nesrovnalosti. „Vyfocený pas nepatří odstřelovačce ‚Bagiře‘ působící v Donbasu od roku 2014. Jde o jinou ženu,“ napsal na Twitteru. Dokonce pochybuje, zda Ukrajinci odstřelovačku vůbec zadrželi. Argumentuje tím, že by se v případě takového úspěchu pochlubili autentickými snímky.

Sovětská armáda plná žen

Sovětský svaz proslul nasazením žen jako odstřelovaček během druhé světové války. „Nejúspěšnější“ z nich, Ljudmila Pavličenková, se narodila nedaleko Kyjeva a měla 309 potvrzených zásahů, což jí vyneslo přezdívku „Lady Death“. Zastavilo ji až zranění v roce 1942 a stala se z ní celebrita a jedna z tváří tehdejšího režimu.

Většina odstřelovaček byla absolventkami Ústřední ženské školy pro výcvik odstřelovačů nedaleko Moskvy, které velely veteránky španělské občanské války. Předpokládá se, že společným úsilím instruktorů a absolventů bylo během války zlikvidováno 12 tisíc německých vojáků.

Další ruské odstřelovačce, Jelizavetě Mironovové, bylo v roce 1941, kdy Německo napadlo Sovětský svaz, pouhých 17 let. Narodila se v Moskvě a právě dokončila střední školu. Následně se dobrovolně přihlásila do Rudé armády. Bojovala při obléhání Oděsy a Sevastopolu a na svém kontě měla nejméně 34 zásahů. Některé zdroje však uvádějí až trojnásobný počet.

Během pětidenních urputných bojů v říjnu 1942 údajně teenagerka zabila více než 20 Němců. V bitvě o Novorosijsk však utrpěla vážné zranění, kterému ve věku 19 let nakonec podlehla. Během války sloužilo v Sovětském svazu přibližně 800 tisíc žen, mimo jiné v rolích pilotek a kulometníků. Činnost sovětských bojovnic zdokumentovala také nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová v knize Neženská tvář války, kterou napsala v roce 1985.

Tagy:
válka armáda smrt Moskva Ukrajina Srbsko Sovětský svaz Volodymyr Zelenskyj Světlana Alexijevičová Druhá světová válka odstřelovačka Irina Starikovová