„Pomalí“ Ukrajinci tlačí USA ke zdi. Bidena čekají horké časy, nemá kam ustoupit, říká expert

Americký prezident Joe Biden a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj během summitu G7 (21. 5. 2023)

Zamrzlá ukrajinská protiofenziva komplikuje politickou pozici americkému prezidentovi Joe Bidenovi. Napsal o tom list The Wall Street Journal, který k tématu vyzpovídal několik expertů. Podle nich bude pro Bidenovu administrativu čím dál těžší obhajovat štědrou podporu Kyjeva.

Vývoj na frontě bude proto pro Bidena velkou politickou výzvou, věstí list The Wall Street Journal. „Případná patová situace by otestovala Bidenovu strategii nalévání miliard dolarů do vojenské pomoci Ukrajině, což mělo umožnit Kyjevu vyjednávat s Ruskem z pozice síly. Může to rovněž ovlivnit pokračující západní dodávky zbraní, kterých je už teď nedostatek a které poskytují politickou munici pro jedince, kteří jsou proti americké podpoře války,“ napsal list.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mistrovský obchod tureckého sultána: Švédsko v NATO vyměnil za stíhačky. A nejen to

Ukrajinský protiútok podle zahraničních pozorovatelů v současnosti uvízl na mrtvém bodě. Armáda Kyjeva sice postupuje, ale tempo zůstává za očekáváním hlavně kvůli hustému pásmu ruských min.

„Věřím a očekávám, že Ukrajina učiní v této protiofenzivě významný postup, což vytvoří prostor pro vyjednání dohody,“ doufal ještě na začátku července americký prezident Joe Biden. Podle něj by úspěšná protiofenziva Ukrajinců mohla Rusy donutit zasednout k mírovým jednáním. Jenže zatím se tak neděje.

Možná jste minuli: Ukrajinci zničili ruský kolos za 100 milionů. K devastaci tanku T-90M jim stačil jediný granát

Biden v koutě

Také John Herbst, bývalý velvyslanec USA na Ukrajině a zastánce rozšíření vojenské pomoci Kyjevu, očekává, že Bidena čekají horké časy. „Samozřejmě je vždycky snažší poskytovat podporu, když se všechno daří. Bidenova administrativa ale před sebou prakticky nemá žádné jiné východisko než pokračovat v dodávkách zbraní,“ soudí Herbst.

Kdyby se totiž Biden od Ukrajiny odvrátil, vyústilo by to v částečné ruské vítězství, což by podle experta znamenalo propadák zahraniční politiky Bidena, který by ještě převýšil zpackaný ústup Američanů z Afghánistánu.

Už nyní roste v Kongresu základna politiků (většinou z řad republikánů), kteří chtějí právně limitovat objem pomoci Kyjevu. Většina zákonodárců je ale prozatím na straně Bidena.

Na hodnocení je brzy

Američtí představitelé jsou si podle listu The Wall Street Journal vědomi toho, že ukrajinská protiofenziva postupuje pomalu, ale údajně je příliš brzy na to, hodnotit její úspěšnost. Na zapojení do boje mají čekat ještě další brigády, které jsou složené z vojáků vytrénovaných na Západě.

„Pokud nasadí své zálohy a pokud tyto zálohy selžou, tak pak budeme muset řešit další postup,“ popsal jeden zástupce amerických úřadů.

Představitel nejmenované evropské vlády pro změnu pro The Wall Street Journal sdělil, že i když jeho administrativa velmi podporuje Ukrajinu, příliš nevěří tomu, že by se jednotkám Kyjeva podařilo osvobodit Krym nebo Donbas.

Své obavy na mítinku Aspen Security Forum minulý týden vyjádřila i místopředsedkyně kanadské vlády Chrystia Freelandová. Podle ní je otázka, jestli Západ vydrží Ukrajinu podporovat.

„Když jde o Ukrajinu, největší strach mám z nás,“ řekla.

Textu The Wall Street Journal si povšimla i ukrajinská zpravodajská agentura Unian. Podle ní se v posledních hodinách podařilo Ukrajincům postoupit v oblasti vesničky Staromaiorske. K průlomu má docházet také v oblasti Bachmutu.

Tagy: