Ukrajinský úder a masivní exploze. Z velké výsadkové lodi Rusů na Krymu zbyly trosky

Ukrajinci zničili ruskou výsadkovou loď Novočerkassk.

Ukrajinci zničili ruskou výsadkovou loď Novočerkassk

Nejdříve ukrajinský úder, pak požár a nakonec masivní výbuch. Ukrajinci v noci na úterý zničili velkou výsadkovou loď ruského námořnictva Novočerkassk, která kotvila na anektovaném Krymu. Ruská strana podle agentury TASS útok přiznala s tím, že je plavidlo poničené. Ze záběrů, jež kolují po sociálních sítích, lze soudit, že z pýchy ruské flotily zbyly jen trosky.

„Ukrajinští piloti odvedli skvělou práci. Ve městě Feodosija zničili ruskou výsadkovou loď Novočerkassk. Krym je Ukrajina. Pro flotilu okupantů tam není místo,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany na sociální síti X. K tomu přidalo fotku poničené lodi, na níž očividně po ukrajinském úderu vypukl velký požár.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko se chlubí údajným osvobozením Marjinky. Z „ukrajinské Hirošimy“ však nezbylo vůbec nic

Z dalších záběrů, které sdílela agentura AP a rovněž je šíří uživatelé na sociálních sítích, je patrné, že později následoval masivní výbuch. Ruské ministerstvo obrany útok přiznalo, tvrdí ale, že Ukrajinci loď pouze poničili. Toto prohlášení je však v rozporu se zmíněnou obrovskou explozí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj glosoval na Telegramu, že ukrajinské letectvo doplnilo flotilu ruských ponorek. „Okupanti na Ukrajině nenajdou jediný tichý kout,“ napsal. Loď Novočerkassk byla součástí ruské Černomořské flotily od roku 1987.

Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě Jiřího Justa se z vojenského hlediska jedná o výraznou ránu pro ruské námořnictvo. „Ruská plavidla již dlouhodobě nemohou operovat, jak chtějí. Tento úder demonstroval, že Ukrajina je stále schopná útočit na nepřátelské lodě a držet Černomořskou flotilu v nejistotě,“ uvedl publicista. Rovněž připomněl, že zasažené plavidlo má důležitou funkci z hlediska logistiky, výzbroje i jednotek.

„Doplňuje přepravní kapacity Krymského mostu. Postavení Rusů však výrazně otřeseno nebylo, jako tomu bylo v případě opakujících se útoků právě na tento objekt,“ doplnil Just s tím, že Novočerkassk mělo údajně zasáhnout několik střel západní výroby Storm Shadow.

Tagy: