Uprchlíky čeká stěhování. Začíná sezóna a někteří hoteliéři dají přednost turistům

UPrchlíky čeká stěhování

Hotely už nechtějí uprchlíky

Ukrajinští uprchlíci začínají opouštět některé české hotely a penziony. Začíná totiž turistická sezona a majitelé uvolňují pokoje pro běžné hosty. Jihomoravský kraj proto musí ukrajinské uprchlíky stěhovat do jiných zařízení, kde ještě zůstávají volná místa.

Hotel Voro v Brně byl jedním z prvních, který po začátku války na Ukrajině nabídl přístřeší přicházejícím uprchlíkům. Už v té době ale bylo jasné že ne nadlouho – na konci dubna zhruba šedesátka ubytovaných Ukrajinců musela pryč.

„Hlavním důvodem bylo, že hotel Voro k 1. 5. otevře pro komerční účely, kdy přivítáme nazpět naše hosty a skupiny, které byly zvyklé do hotelu jezdívat,“ říká generální ředitel hotelu Adam Ruman. S podobnými reakcemi se Jihomoravský kraj setkává čím dál častěji a je pravděpodobné, že ubytovacích kapacit pro ukrajinské uprchlíky bude na začátku léta ještě méně než teď.

„Ke 30. dubnu byla ukončena spolupráce s 26 poskytovateli ubytovacích zařízení, Jihomoravský kraj přišel o zhruba 605 lůžek,“ popisuje mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková.

V těchto dnech se se na kraj s žádostí o ubytování obrací asi pětina příchozích, další si pak střechu nad hlavou hledají sami. Řada z nich našla azyl i v penzionu v Bučovicích na Vyškovsku. Jeho majitel s vystěhováním necelé třicítky uprchlíků zatím nepočítá.

„Převážně řemeslné firmy z celé republiky nám volají a ptají se na ubytování, momentálně je odříkáme, je výhodnější, že je penzion stále plně obsazen,“ říká majitel penzionu Miroslav Machynka, kterému se navíc nechce Ukrajince posílat na ubytovnu.

„Jsme tu čtyři. Máme tu dobré podmínky pro bydlení, jsme spokojení,“ říká Světlana, jedna z ukrajinských uprchlic. „Chtěla bych tu ještě zůstat. Opravdu se mi tu moc líbí a cítím se jako doma,“ dodává Halyna. Momentálně je jen v Jihomoravském kraji ubytováno pět a půl tisíce uprchlíků. Zhruba tisíc lůžek pro ně zůstává volných.

Tagy: