Úrokové sazby u hypoték se přiblíží šesti procentům. Fixujte na kratší dobu, radí experti

Pořízení nového bydlení se prodražuje i kvůli zdražování hypoték.

Co na to vaše peněženka 19.1.2022

Pokud vám letos končí fixace hypotečního úvěru a chystáte se jej refinancovat, nepatříte zrovna mezi šťastlivce. Odborníci totiž očekávají, že by v roce 2022 mohl padnout dosavadní 14 let starý rekord, kdy se úrokové sazby u hypoték dostaly na dohled šesti procentům. Proto radí hypotéku nyní fixovat spíše na kratší dobu.

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů se budou pohybovat nejméně o jeden procentní bod nad základní sazbou České národní banky. Myslí si to hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček. Základní sazba ČNB se nyní nachází na úrovni 3,75 procenta, avšak řada členů bankovní rady avizovala, že letos dojde k jejímu dalšímu zvýšení.

To není dobrá zpráva pro domácnosti, kterým letos fixace úrokové sazby u hypotečního úvěru končí. „Pokud se na té základní úrokové sazbě (ČNB) dostaneme přes čtyři procenta, tak ty hypotéky se dostanou přes pět procent,“ řekl Štěpán Křeček v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Podle Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma Trinity Bank, však úroky porostou ještě výše. „V dalších měsících letošního roku hypotéky zdraží do pásma pěti až šesti procent,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Návrat do roku 2008?

Takový vývoj by znamenal pomyslný návrat do roku 2008, v němž byl vytvořen dosavadní úrokový rekord u hypoték, a to ve výši 5,82 procenta. „Je zřejmé, že vstupujeme do éry, kdy peníze budou drahé, ale ta éra nemusí trvat úplně dlouho, minimálně do příchodu další krize. V takové situaci centrální banka zase sníží úrokové sazby, aby podpořila ekonomiku,“ řekl Křeček ve vysílání CNN Prima NEWS.

Krize však podle Křečka nemusí být jediným důvodem k poklesu sazeb. „Jakmile se narovnají dodavatelské řetězce, pomine příčina mít úrokovou sazbu nastavenu restriktivně. Pak se můžeme dostat k tomu, že hypoteční sazby začnou klesat. Ale to nebude letos ani v příštím roce,“ odhadl Křeček. Fixaci úrokové sazby u hypoték proto doporučil na tři roky. „Jestliže někdo teď dostane nabídku na sazbu třeba 4,5 procenta, tak bych s dlouhou fixací raději nepočítal,“ dodal Štěpán Křeček.

Sazby mohou kulminovat už letos

„Dovoli bych si tvrdit, že vrcholu úrokových sazeb dosáhneme už v tomto roce. Otázkou jen zůstává, jak dlouho setrváme na těch dosažených úrovních. Finanční trhy napovídají, že v horizontu třeba dvou let můžeme vidět vyklesávání sazeb,“ řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS Richard Bechník, hlavní analytik společnosti Fincentrum & SwissLife Select. Také on doporučuje zvolit fixaci úrokové sazby na období dvou až tří let.

Ale i v době, kdy sazby rostou, stojí za to hledat na trhu co nejvýhodnější nabídku. Odborníci radí obejít více bankovních domů. „Lidé mohou říkat, že v jiné instituci mají lepší nabídku, a takto se snažit banky srazit v těch nabídkách. A jde to,“ upozornil Štěpán Křeček. Banky jsou podle něho také ochotny slevit v případě, kdy si u nich žadatel o úvěr založí účet nebo sjedná jiný obdobný produkt.

Průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů v prosinci loňského roku vystoupala na 2,99 %. Oproti listopadu se tak zvýšila o 0,29 procentního bodu, což je největší meziměsíční skok od roku 2003. Vyplývá to z údajů o prosincovém ukazateli Fincentrum Hypoindex.

Hypoteční rekord padl

„Jedná se o nejvyšší meziměsíční nárůst v historii Fincentrum Hypoindexu. A s ohledem na stále rostoucí nabídkové sazby je jasné, že budou stoupat i nadále. Můžeme očekávat, že tento trend bude platit pro celý letošní rok,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Podle něho je v současné době běžné, že nabídkové sazby u hypotečních úvěrů se již pohybují nad hranicí 4 %, a že se letos jen těžko dočkáme jejich poklesu.

Přestože hypotéky zdražují, Češi si na bydlení v roce 2021 půjčovali rekordně. Banky za celých loňských 12 měsíců poskytly hypotéky v objemu 427,1 miliardy korun. To je o 68 % více než v roce 2020, a dokonce 2,3krát více než v předcovidovém roce 2019. Přitom už rok 2020 byl co do objemu poskytnutých hypoték rekordní.

Tagy: