USA předaly Kyjevu informace, které vedly ke smrti ruských generálů. Roli hrají satelity

Ilustrační foto.

Válka na Ukrajině (5.5.2022 10:00)

Vysoce postavení zástupci amerických úřadů potvrdili, že USA poskytují Ukrajině informační servis od zpravodajských služeb. A některé z těchto informací vedly přímo ke smrti ruských generálů, kterých Ukrajinci zabili nejméně dvanáct. Roli v geolokaci důstojníků hrály satelity i telefony.

Celý svět nemohl uvěřit tempu, jakým Ukrajinci ve válce likvidují vysoko postavené důstojníky Ruska. Kyjev proto nezřídka čelil obvinění, že to poněkud přehání s propagandou, než vyšlo najevo, že si ukrajinská armáda opravdu velmi efektivně počíhala na řadu ruských generálů.

Od začátku se proto spekulovalo o tom, kdo Ukrajině pomáhá. Tradičními „podezřelými“ byly britské a americké služby. Což se nakonec skutečně potvrdilo. Jen se dosud nevědělo o obrovském objemu práce, kterou především Američané pro Ukrajince odvádějí.

Snadné odposlouchávání

List New York Times teď informoval, že americké zpravodajské služby poskytly klíčové informace, které vedly k zabití ruských generálů. Americká strana ale odmítá, že by primárním účelem informací byla snaha ruské generály zabít.

Tak či tak, USA potvrdily, že poskytují Ukrajině velmi obsáhlý informační servis, jehož součástí jsou i data o pohybu důležitých ruských důstojníků. Zpravodajci mají klíčové informace získávat mimo jiné z vojenských i komerčních satelitů. Mimoto se Ukrajincům i Američanům daří efektivně odposlouchávat ruskou vojenskou komunikaci.

Rusové se totiž často spojují prostřednictvím nezabezpečných telefonů a rádií. „Ilustruje to špatnou disciplínu, nedostatek zkušeností, aroganci i neochotu připustit ukrajinské kvality,“ sdělil pro New York Times generál ve výslužbě Frederick Hodges. „Není dvakrát těžké lokalizovat někoho, kdo jasně mluví přes telefon,“ dodal.

Američané svou pomoc netají

Američané se rovněž nechali slyšet, že jejich pomoc Ukrajině není nijak tajná. „Samozřejmě chceme, aby Rusové do jisté míry věděli, že Ukrajincům pomáháme a budeme v tom pokračovat. Dáme jim všechno potřebné k vítězství, reakcí Vladimira Putina se nebojíme. Nenecháme se zastrašit,“ řekla pro americký list bezpečnostní poradkyně Evelyn Farkasová.

Mimoto USA neustále pokračují v dodávkách špičkových zbraní na Ukrajinu a posílání finanční pomoci. Rusové už ale vědí, že Američané pomáhají Ukrajincům zpravodajsky doslova v reálném čase. „Existuje značné množství zpravodajských informací, které proudí ze Spojených států na Ukrajinu. Otevřeli jsme stavidla,“ přitakal pro New York Times americký generál Mark Milley.

Tagy: