Útočníci se samopaly v mostecké škole. Cvičení prověřilo policisty, žáci si ho chválili

Cvičení v mostecké střední škole

Jak se chovat, když do školy vtrhne střelec?

Jaké to je, když do školy přijde útočník se zbraní a začne střílet bezhlavě kolem sebe? Přesně to mohli zažít studenti mostecké střední školy. V rámci cvičení jim totiž do školy vtrhli tři útočníci se samopaly. Studenti se na situaci připravovali se speciálně vycvičenými lektory několik dní předem. Úkolem bylo, aby věděli, jak při takových situacích zareagovat a zachránit si život.

Krátce po 11. hodině vtrhli do školy tři útočníci a začali střílet. Na zem padají první zranění. Situace vypadá opravdu reálně. Kdo neví, že jde o cvičení, může nabýt dojmu, že školu někdo opravdu přepadl. Výstřely jsou na ulici před školou slyšet ještě několik minut poté, co útočníci vešli dovnitř.

Studenti se na cvičení připravovali dva dny. Za úkol mají zachovat klid a zabarikádovat se ve třidách. Je zhruba pět minut po útoku a ke škole přijíždí první policejní auta. Natáčet uvnitř štáb Krimi zpráv tuto chvíli z taktických důvodů nemohl.

Policie nechce případným útočníkům prozradit, jak přesně postupuje. „Oni mají úkol nás zpacifikovat jako živé, takže měli by po nás nestřílet, pokud se nebudeme bránit,“ vysvětlil jeden z útočníků. Po zhruba 20 minách ale ze školy vycházejí první rukojmí v doprovodu policie.

S nápadem uspořádat podobné cvičení přišla přímo ředitelka střední školy. „Já si myslím, že by nevěděl nikdo, jak zareagovat. Já začnu u sebe, abych se nikoho nedotkla. Stačí jeden špendlík v zámku a nezamknete třídu,“ popsala ředitelka školy.

„V edukačním systému našeho školství tenhle bezpečnostní obor celkem selhává a je potřeba ho nějak dál rozvíjet a připravovat na to ty studenty,“ doplnil bezpečnostní expert Vladimír Jelínek. Všichni zúčastnění teď doufají, že nově nabyté vědomosti nebudou muset v praxi nikdy použít.

krimi

Tagy: