Přeháňky a nadprůměrné teploty. Rekordně dlouhé období bez sněhu bude pokračovat

V úterý a ve středu se na většině území Česka vyskytnou přeháňky. Nejvyšší průměrné teploty se budou pohybovat okolo 5 °C, na horách kolem nuly. Český hydrometeorologický ústav také informoval, že rekordně dlouhé období bez sněhové pokrývky na horách bude zřejmě pokračovat.

Počasí v Česku ovlivní výběžek vyššího tlaku vzduchu, který se na naše území přechodně rozšíří od jihozápadu za frontální vlnou. V úterý meteorologové očekávají oblačnou až zataženou oblohu, na horách se místy mohou vyskytnout přeháňky, nad 600 m smíšené nebo sněhové. Během dne bude oblačnosti ubývat. Nejvyšší teploty dosáhnou na 3 až 7 °C, v 1 000 m na horách kolem 0 °C. Vát bude mírný západní až severozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s. Ten může na Českomoravské vrchovině a na jižní Moravě v nárazech dosahovat rychlosti až 15 m/s, večer však zeslábne, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V noci z úterka na středu bude přes střední Evropu od západu postupovat okludující frontální systém. Noční obloha bude polojasná až skoro jasná, na východě bude doznívat déšť, v Beskydech pak sněhové přeháňky. V ranních hodinách bude na západě přibývat oblačnosti, ojediněle se vyskytne déšť. Nejnižší teploty v noci klesnou na 1 až −3 stupně. Vát bude slabý západní až severozápadní, v Čechách jihozápadní až jižní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Ve středu bude obloha polojasná nebo skoro jasná, zpočátku se ojediněle objeví mlhy. Během dne bude od západu přibývat oblačnosti. K večeru se na většině území očekává déšť, v polohách nad 1 000 m pak sněžení. Nejvyšší teploty dosáhnou 1 až 5 °C, v Čechách ojediněle až 8 °C. Vát bude slabý jihozápadní až jižní vítr rychlostí do 4 m/s, který večer částečně zesílí a změní se na západní.

Český hydrometeorologický ústav na svém Facebooku také zveřejnil aktuální informace o sněhové pokrývce. „Rekordně dlouhé lednové období bez sněhové pokrývky na našich horách stále pokračuje a výrazná změna v následujících pěti dnech, snad jen s výjimkou nejvyšších hřebenových poloh, zatím nenastane,“ uvedl ČHMÚ. V pondělí bylo nejvíce sněhu naměřeno u stanice Labská bouda, kde je 33 cm.

❄️Aktuální informace o sněhové (ne)pokrývce. Rekordně dlouhé lednové období bez sněhové pokrývky na našich horách stále...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Monday, January 9, 2023

Ve většině horských oblastí však leží nesouvislá sněhová pokrývka. „Výjimkou jsou jen hřebenové partie v Krkonoších a v Jeseníkách kolem Ovčárny, ve výškách nad 1 300 m n. m., kde kromě ojediněle vyfoukaných míst převažuje ještě spíše souvislá sněhová pokrývka vysoká nejčastěji 10 až 30 cm,“ popsal ČHMÚ.

Tagy: