CNN: Z Ukrajinců jsou superhrdinové. Bez pistole nevycházím, říká poslankyně Vasylenková

Ukrajinská poslankyně Lesia Vasylenková

Ženy se zbraní v ruce

Do odporu proti ruské invazi se zapojila i řada ukrajinských žen. A ty, které se přímo neúčastní bojů, se musely válečnému dění přizpůsobit. Příkladem budiž poslankyně Lesia Vasylenková, která se vyzbrojila útočnou puškou a bez pistole prý vůbec nevychází. V rozhovoru pro CNN se podělila o svůj pohled na válku.

Štáb CNN vyjel do Kyjeva, kde natočil rozhovor s ukrajinskou zákonodárkyní. Slavná novinářka Christiane Amanpourová se s Vasylenkovou sešla na známém náměstí Majdan. Interview přerušily sirény oznamující nebezpečí náletů. „Tyhle zvuky jsou všude. Pořád nám narušují den, ale naučíte se s tím žít,“ vysvětluje ukrajinská poslankyně.

Vasylenková, stejně jako prezident Volodymyr Zelenskyj a další lidé, věří, že Rusové Kyjev nikdy nedobydou. Tvrdí, že Rusy od začátku invaze potkává jeden nezdar za druhým a navíc se musí potýkat s heroickou obranou Ukrajinců. V současnosti probíhají jednání o příměří, z nichž se zdá, že Rusko začalo couvat.

Nově sice požaduje, aby Ukrajina nepožadovala členství v Severoatlantické alianci, ale prý nemá problém s jejím členstvím v Evropské unii. Jakýkoliv kompromis je ale podle Vasylenkové vyloučen. „Celé to začalo před 34 dny jen proto, že jedna země se nemůže prohlásit za suverénnější než jiná. Ale právě o to se Rusko pokusilo. Na takový kompromis nemůžeme přistoupit, protože by i pro Putina znamenal kompromis v oblasti obecné obrany a bezpečnosti světa. A ustupovat diktátorům znamená motivovat diktátory,“ řekla CNN ukrajinská poslankyně.

Dlouhé nehty musely pryč

Vasylenková vyzdvihla neuvěřitelně silný odpor, který Ukrajinci předvádí proti ruským agresorům. „Dávali nám tři dny a Putin si myslel, že tu (v Kyjevě) bude za pár hodin. Děláme to pro své přežití a když se v lidech ozve pud sebezáchovy, tak dokážou ohromné věci. Stanou se z nich superhrdinové a toho jsme na Ukrajině svědky,“ dodala Vasylenková.

Do války vyrazila i řada žen, které působí přímo na frontě a podílejí se přímo na obraně země. Další se válečné době přizpůsobily tak jako Vasylenková, která si pořídila hned několik zbraní, například známý samopal AK-47.

Na rozhovor vyrazila ozbrojená pistolí. Tu podle svých slov nosí „v podstatě všude“. „To by mě nikdy nenapadlo. Já jsem jinak proti zbraním,“ uvedla pro CNN Vasylenková a dodala, že kvůli nošení zbraní u ní nastal jistý problém. Musela se kvůli ní vzdát svých dlouhých nehtů. Podle ní to zní až humorně, ale Ukrajinky stále chtějí ukazovat svoji krásu. „Ty ženy chtějí být krásné, chtějí mít svoji ženskou důstojnost a chtějí být lidmi,“ vysvětlila ukrajinská poslankyně.

Tagy: