Ve stanovém městečku se ubytovali první uprchlíci. Zůstat můžou maximálně 30 dní

Stanové městečko pro uprchlíky

Uprchlíci se z nádraží přesouvají do stanového městečka

Stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky v pražské Troji zahájilo provoz. Po poledni vyjel od asistenčního centra ve Vysočanech první autobus s 16 lidmi. Kolem 16:00 bylo podle mluvčí hasičů Kateřiny Suchánské ubytovaných zhruba 40 uprchlíků. Během soboty by měla být kapacita naplněna ze 70 až 80 procent. Městečko má sloužit zejména pro uprchlíky, kteří jsou nyní na hlavním nádraží. V Troji by měli pobývat, než se rozhodne, zda mají nárok na víza dočasné ochrany.

„Podle dobrovolníků, kteří pracují na pražském Hlavním nádraží, vyrazilo do asistenčního centra ve Vysočanech z nádraží, kde několik dní žili, zatím zhruba 50 uprchlíků. Přesun nebyl nijak organizovaný. Sebrali se, nasedli na metro a vydali se směrem do Vysočan. Že by ale jezdily nějaké autobusy a vozily uprchlíky do asistenčního centra, to se nekoná,“ popsal v poledne reportér CNN Prima NEWS Matěj Říha.

Doplnil, že noc na pražském Hlavním nádraží strávilo zhruba 380 uprchlíků. Kapacita je přitom o stovku nižší, přebývající lidé tak museli spát na zemi.

Z Vysočan už uprchlíky do pražské Troji převáží autobus. „Nejdříve musí projít dokumentací, při níž se zjistí, jestli nemají dvojí občanství. Přednost dostanou matky s dětmi, podmínky zde i na Hlavním nádraží jsou pouze provizorní,“ přiblížil od asistenčního centra další reportér Daniel Birgus.

Ve stanovém městečku pak byla reportérka Monika Beránková. „Zhruba polovina byly děti, další autobusy by sem měly zamířit. Lidé s sebou měli většinou pytle nebo igelitky zřejmě s nejnutnějšími věcmi. (…) S dětmi si budou organizátoři hrát, s dospělými řešit další potřebné kroky. Na uprchlíky čeká deset stanů, kde je v každém 16 lůžek,“ informovala.

Podle občanských iniciativ na Hlavním nádraží v nedůstojných podmínkách přebývají stovky běženců převážně romského původu. Čekají na prověření toho, zda nemají dvojí občanství, tedy ukrajinské i maďarské. Pokud ho mají, tak nemají nárok na dočasnou ochranu v Česku.

Posílené policejní hlídky v Troji

Městečko vzniklo na základě výzvy ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Na pozemku mezi Povltavskou ulicí a městským okruhem postavili hasiči deset stanů, ve kterých budou lidé ubytováni, a dalších deset stanů, kde bude zázemí pro koordinátory provozu stanového městečka, kuchyně a jídelna či dětský koutek.

„Městečko slouží zjednodušeně jako další čekárna Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU), a tudíž se do něj dostanou lidé pouze přes asistenční centrum,“ řekl Hofman. Individuální příchod nebude podle něj možný. Jak jsou uprchlíci, kteří se do městečka dostanou, vybíráni, neuvedl. Podle občanských iniciativ jsou jich na Hlavním nádraží stovky.

V Troji jsou v okolí městečka posílené hlídky policistů a strážníků městské policie, budou dohlížet na bezpečnost. Městečko je v provozu celý den, ale přes noc od 22:00 do 6:00 bude pro příchody a odchody uzavřené.

Praha se potýká s velkým náporem uprchlíků a nedostatkem míst. Asistenční centrum ve Vysočanech, které slouží pro metropoli a střední Čechy, od začátku ruské invaze na konci února odbavilo kolem 88 000 uprchlíků. Primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval v tomto týdnu k vytvoření celostátního mechanismu přerozdělování válečných uprchlíků mezi kraji. Podle něj je nyní v Praze čtyřikrát více uprchlíků z Ukrajiny na 1 000 obyvatel než v některých jiných krajích Česka.

Tagy: