Velký PŘEHLED ke karanténám a izolacím: Jaká pravidla platí a kdy a jak se změní?

Žena za oknem s respirátorem (ilustrační foto)

Ministerstvo zdravotnictví chystá další změny v karanténách a izolacích. Nově by se od soboty 19. února měla izolace prodloužit na sedm dnů a karantény po rizikovém kontaktu zrušit. Jaká pravidla tedy platí a co se jak a proč změní?

  • Jaká jsou pravidla izolací a karantén teď?

Kdo má pozitivní test na koronavirus, jde v současné době na pět dnů do izolace. Kdo se setká s člověkem, který měl pozitivní test na COVID-19, má nařízenou karanténu také na pět dnů.

Taková pravidla v Česku platí od 17. ledna. Do té doby trvala izolace 14 dní a karanténa bez příznaků deset. Očkovaní ale po rizikovém kontaktu do karantény nechodili.

  • Kdy se pravidla změní?

Pravidla chce ministerstvo zdravotnictví změnit od soboty 19. února.

  • Co by v případě karantén a izolací mělo od soboty platit?

Podle metodického pokynu hlavní hygieničky Pavly Svrčinové by se izolace po nákaze koronavirem měla prodloužit z pěti na sedm dní. Po rizikovém kontaktu ale nebudou muset očkovaní ani neočkovaní do karantény.

  • Jak to bude fungovat?

Izolace u lidí bez příznaků bude podle pokynu končit automaticky po sedmi dnech. Když lidé budou mít i nadále příznaky, izolace jim skončí dva dny poté, co příznaky odezní.

  • Od kdy se počítá izolace?

Sedm dní izolace se budou počítat od následujícího dne po odběru vyšetřeného vzorku.

  • Pokud budu mít pozitivní PCR test znovu během 30 dnů od posledního, musím znovu do izolace?

Ne. Lidé, kteří budou mít opakovaně pozitivní PCR test za kratší dobu než 30 dní, do izolace nebudou muset.

  • Proč se izolace prodlouží?

Izolace se prodlouží z pěti na sedm dnů proto, že od soboty 19. února skončí i testování ve firmách a ve školách. Sedm dní je podle ministerstva zdravotnictví doba, jakou bývají doma pacienti s běžnými podobnými onemocněními.

  • Kdy jsem považován za pozitivního na koronavirus?

Za potvrzenou nákazu se bude i nadále považovat pozitivní PCR test nebo antigenní test provedený zdravotníkem u osoby, která má zároveň příznaky.

  • Kdo je považován za rizikový kontakt?

Rizikovým kontaktem může být například pozitivně testovaný člověk ze stejné domácnosti, člověk, se kterým jste měli intenzivní kontakt, jako je například polibek, obejmutí či podání ruky, nebo někdo, s kým jste byli blíž než 1,5 metru déle než pět minut bez respirátoru. Popřípadě jste se s tím člověkem několikrát setkali blíže než 1,5 metru. Mezi rizikové kontakty ale patří i pozitivně testovaní lidé z jedné místnosti, se kterými jste byli bez respirátoru déle než pět minut, či člověk, který od vás sedí dvě řady okolo v autobusu, vlaku nebo letadle.

  • Byl jsem v kontaktu s člověkem, který byl v kontaktu s pozitivním. Týkají se mě nějaká pravidla?

V tom případě podle zákona do karantény nemusíte. Ministerstvo však doporučuje být v preventivní karanténě alespoň do doby, kdy vašemu kontaktu nepřijde výsledek testu. Pokud bude pozitivní, automaticky se stává vaším rizikovým kontaktem a platí pro vás všechna pravidla.

  • Jaká další opatření se mění?

Testování

Ve školách a ve firmách v noci z 18. na 19. února skončí plošné testování. Neočkovaní zaměstnanci nebo ti, kteří v posledním půlroce neprodělali covid, se budou ale i po 18. únoru testovat ve většině zdravotnických a sociálních zařízeních.

Omezení počtu lidí na hromadných akcích

Od 19. února se maximální počet na hromadných akcích, tedy spolkových, kulturních, sportovních, tradičních a dalších podobných akcí nebo slavností soukromých i veřejných zvýší na 500. Na umělecká představení, sportovní utkání, kongresy a vzdělávací akce bude moct tisíc lidí plus padesát procent zbývající kapacity prostoru.

Pandemická pohotovost

Premiér Petr Fiala (ODS) avizoval, že vláda navrhne zrušení pandemické pohotovosti, při které se může využít pandemický zákon. A to na sněmovní schůzi, která začíná 15. února. „Konkrétní datum konce pandemické pohotovosti bude určen na základě vývoje pandemie v následujících dnech,“ podotkl premiér. Minulý týden na tiskové konferenci to potvrdil i ministr zdravotnictví.

  • Proč vláda rozvolňuje?

Varianta omikron má podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) mírnější průběh nemoci a kratší infekčnost.

Podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba je změna v karanténách a izolacích o dalším krokem ve zmírňování opatření, který souvisí s ukončením plošného testování ve školách a na pracovištích. „Karantény již podle našeho názoru nedávají smysl po rizikovém kontaktu v tomto období,“ vysvětlil s tím, že ministerstvo předpokládá, že se covid postupně stane jedním z běžných onemocnění.

  • Co se stane, pokud se pandemická situace zhorší?

Pokud se epidemie v Česku opět zhorší, ministerstvo zdravotnictví je připraveno podle mluvčího Jakoba rychle reagovat a přijmout odpovídající opatření.

Tagy: