Vláda jedná o rozvolnění protipandemických opatření. Jaké kroky chystá?

Vláda

Vláda bude jednat o rozvolnění opatření

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) jedná o rozvolnění protikoronavirových opatření. Kvůli stále probíhající mimořádné schůzi Sněmovny se výjimečně setkala v budově dolní komory Parlamentu, namísto na Úřadu vlády. Podle informací CNN Prima NEWS by se měla zaměřit především na zrušení testování ve firmách a ve školách. To by podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba mohlo skončit nejdříve v polovině února. Někteří politici i odborníci ale volají po okamžitém rozvolnění.

„Lze očekávat, že ve středu se kabinet bude bavit o tom, kdy bude ukončeno testování ve školách a ve firmách. Ministři budou debatovat, jestli bude testování ukončeno od půlky února nebo v druhé půli února,“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Podle něj zatím ale není jasné, zda testování ve firmách i ve školách skončí nastejno. Nejdříve by ale testování mohlo skončit v pondělí 14. února.

Podobně v pondělí mluvil i ministr školství Petr Gazdík (STAN). Ten uvedl, že podoba testování ve školách se v příštích dvou týdnech měnit nebude. Jeho resort prý v současné době vyjednává se zdravotnickým o nastavení testů po polovině února či o režimu po skončení testování.

Někdo musí povstat a říct, že končíme

Někteří odborníci však vyzývají k tomu, aby testování skončilo okamžitě. „Testujeme ze setrvačnosti, nikdo neměl odvahu říct dost. Je to čistě politické rozhodnutí. Někdo musí povstat a říct, že končíme,“ prohlásil například v nedělní superdebatě Co Čech, to politik! imunolog Jiří Šinkora.

S ním souhlasil i bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula nebo primářka Kliniky infekčních nemocí ve Fakultní nemocnici Bulovka Hana Roháčová. „Jsem pro to, aby se testovali lidé s klinickými příznaky. Ale jsem proti testování bezpříznakových,“ uvedla v pořadu lékařka.

Naopak hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) je přesvědčený, že plošné testování smysl má. Podle něj nelze jinak zajistit, aby nakažení lidé odcházeli co nejdřív do izolace. „Jestli přestanete testovat v této době, máte stoprocentní jistotu, že nakažených bude víc a víc,“ řekl v pořadu Interview ČT24.

V současné době se zaměstnanci ve firmách musí testovat dvakrát týdně a žáci a studenti ve školách se testují jednou týdně v pondělí.

Uvítáme duben v normálu?

Další rozvolnění ale podle mluvčího Jakoba vláda ve středu zřejmě probírat nebude. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už dříve řekl, že v polovině února dostane přesné vyhodnocení epidemické situace. Další rozvolnění by pak tedy mohlo přijít v březnu a dubnu. „Doufám, že 1. duben uvítáme návratem k normálu,“ řekl Válek na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Podobně o rozvolnění v rozhovoru pro CNN Prima NEWS mluvil i premiér Petr Fiala (ODS). „V březnu bychom se mohli začít vracet ke standardnímu životu, ale jsem velmi opatrný. Opravdu závisí na tom, co se bude dít. Musíme se řídit vývojem omikronu,“ uvedl s tím, že zatím nechce slibovat něco, co by pak vláda v důsledku nepředpokládaného vývoje nakonec neschválila.

Rozvolňovat by se podle Válka mohlo po vzoru Rakouska. Tedy, že by například do restaurací nebo do ostatních služeb mohli i neočkovaní. „Vím přesně, jak vše bude probíhat do konce února a co bude v březnu. První informace o dalších krocích se dozvíte ve středu po vládě,“ sdělil Novinkám.cz ministr v SMS.

Vláda se má sejít ve středu v 10 hodin. Tiskovou konferenci po jednání pak plánuje na 13. hodinu. Čas se ale může změnit s ohledem na průběh jednání.

Rozvolněte okamžitě

Někteří politici i odborníci ale volají po okamžitém rozvolnění opatření. „Po vyhodnocení dat bych navrhl ukončit plošné testování, zrušit omezení vstupů a většinu opatření. Pro řízení pandemie už nic nepřináší. Test už jen po indikaci lékaře,“ apeloval v úterý na Twitteru jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Dodal, že je pro zavedení opatření, ale jen když jsou potřeba. „Musí být ale funkční a trvat co nejkratší dobu,“ podotkl.

Podle opozičního poslance Julia Špičáka (ANO) by se měly zrušit karantény. Poslankyně Karla Maříková z SPD zase volá po úplném rozvolnění. „A nejenom po vzoru Rakouska. Takovéto prokazování se v restauracích testem, to nemá smysl, protože i ten očkovaný se může nakazit a může to onemocnění šířit,“ řekla CNN Prima NEWS.

Okamžité rozvolnění opatření chce například i biochemik Zdeněk Hostomský nebo imunolog Šinkora, který prohlásil, že epidemie skončila.

Ostatní země ruší opatření

V současné době během týdne přibývá kolem 30 tisíc nově nakažených koronavirem za den. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška jsou ale výhledy do budoucna optimistické.

„Za přibližně deset dnů čísla spadnou v průměru k dvaceti až patnácti tisíc nově nakažených za den. Sice budou pořád relativně vysoká, ale snad nebudou přibývat i hospitalizace. Je však vysoce nepravděpodobné, téměř nemožné, že by hospitalizovaní zahltili nemocnice,“ řekl Dušek CNN Prima NEWS.

Zatímco v Česku se o rozvolnění zatím jen mluví, evropské země opatření ruší. Například Dánové od úterý nemusejí nosit roušky ve veřejné dopravě či v obchodech. Také už nepotřebují covidový pas ke vstupu do restaurací či kaváren. V Norsku už lidé nemusí povinně pracovat z domova a mají zrušený limit deseti osob pro návštěvy v domácnostech. Tamní vláda lidem přesto doporučila, aby nadále dodržovali rozestupy, a varovala, že opatření se mohou kdykoliv vrátit.

Tagy: