Votápek: Smrt Navalného Putina neoslabí. Potrestat ho můžeme leda pomocí Ukrajině

Bývalý konzul v Petrohradu Vladimír Votápek

360° (47)

Smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného zřejmě režim prezidenta Vladimira Putina bezprostředně neoslabí, domnívá se bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek. Dopady na ruský systém však tato událost mít bude, zhodnotil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Pokud chce Západ Rusko skutečně potrestat, měl by více podporovat Ukrajinu, bránící se invazi sousedního státu, dodal.

Dopady smrti Navalného na ruský režim se podle Votápka těžko odhadují: „Může se stát symbolem, za kterým se shromáždí lidé, kteří budou ochotni jít proti režimu. Viděli jsme, že i ve velmi tvrdých podmínkách ruské zimy a represí jdou tisíce lidí položit květinu. V případě Moskvy i na náměstí přímo před sídlem Federální služby bezpečnosti. Nebojí se a jdou. Ale obávám se, že jejich počty jsou nízké a reakce Kremlu bude tak tvrdá, že odradí další, aby v tom pokračovali. Takže nemyslím, že smrt Navalného bezprostředně oslabí Putinův režim.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po smrti Navalného musí EU přitvrdit, říká Nerudová. Další sankce jsou nesmyslné, tvrdí Mach

„Dostane ho ale do ještě větší mezinárodní izolace, a i v Rusku od něj odkloní část inteligence. Donutí ho to k tomu, aby byl ještě tvrdší,“ dodal. Událost podle bývalého konzula nebude mít vliv ani na blížící se prezidentské volby v Rusku, „protože o jejich výsledku nerozhoduje to, jak hlasují lidé“.

Smrt opozičníka by podle Votápka neměla zastínit horší zločiny Ruska: „Přes to, jak je nám Navalného líto a uznáváme, že byl zavražděn nebo utrápen, musím připomenout, že na frontě každý den umírají stovky lidí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vojáci i civilisté, muži, ženy, starci, děti. Tyto zločiny jsou mnohem větší než utrápení jednoho, byť prominentního opozičního politika ve vězení. Za to musíme Rusko potrestat. Proto říkám – pokud chceme potrestat Putina i za vraždu Navalného, pomáhejme Ukrajině. Dodejme jim více zbraní, více ekonomické pomoci.“

Smrt měla ideální načasování

Výraznější pomoc Západu napadené zemi však v dohledné době bývalý diplomat nečeká. „Stalo se to v době Mnichovské bezpečnostní konference. Je to téměř ideální načasování. Ale přesto bych byl velmi opatrný, protože jakým způsobem klopýtá Evropa, a ještě více Spojené státy se schvalováním pomoci Ukrajině, je trestuhodné a neomluvitelné. Bojím se, že ani vražda Navalného to nezmění v řádu dnů nebo týdnů,“ poznamenal.

Podobného názoru je i bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). „Jednoznačně podporuji, že se nesmí polevit v podpoře Ukrajině. V žádném případě,“ řekl v pořadu 360°. „Skutečné právní řešení, které by vedlo k efektivnímu potrestání představitelů Ruské federace, počítaje v to také prezidenta Putina, je jenom přání. Spíše než pokřikovat, že potrestáme Rusko, bychom měli držet pohromadě. To se mi zdá mnohem důležitější než cokoliv jiného. Je důležité za každou cenu udržet soudržnost a pevnost Severoatlantické aliance,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Putin bude potrestán za to, co udělal Rusku a mému muži, řekla Julija Navalná

Tagy: