Vrah se sekerovým syndromem. Kučerák zabil strýce i známého, s ukrýváním těl se moc netrápil

Doživotně odsouzený vězeň Juraj Kučerák, který zabil svého strýce sekerou.

Krimi dokureality Bez lítosti právě teď na prima+

Vrah se sekerovým syndromem. Přesně tak se v 90. letech zapsal Juraj Kučerák do paměti českých vyšetřovatelů. V pouhých 22 letech usmrtil dvě osoby, a to v rozmezí jednoho měsíce. Nejdříve v alkoholovém opojení zavraždil vlastního strýce, následně kvůli majetku ubil sekerou svého známého. Za dvojnásobnou vraždu si vysloužil doživotní trest. Vzhledem k jeho nízké inteligenci, a tím i ztížené možnosti nápravy, je podle odborníků Kučerákovo propuštění velmi nepravděpodobné. Příběh, včetně osobní zpovědi vraha, vám redakce CNN Prima NEWS přináší v rámci seriálu Bez lítosti, který pojednává o nejobávanějších zločincích Česka.

Kučerák se narodil v roce 1971 v romské osadě Gemerská Poloma na východě Slovenska. Velká část jeho dětství byla poznamenána všudypřítomnou chudobou. „Neměli jsme postavený dům z cihel, ale hlíny. Ani záchod jsme neměli. To jsme si vůbec nemohli dovolit,“ řekl Kučerák v pořadu Bez lítosti. V kolonii žil do svých šesti let. Jelikož otce umístili do psychiatrické léčebny a matka utekla, protože ji partner údajně bil, převzala péči o Juraje babička.

Všechny díly projektu Bez lítosti můžete již nyní sledovat na prima+.

Krátce na to však usoudila, že výchova vnoučat je nad její síly. Proto byl chlapec rozhodnutím soudu umístěn do dětského domova, kde setrval deset let. Ihned po dosažení plnoletosti se Kučerák vydal do Karviné  – hornického města na severní Moravě – kde žila část jeho rodiny. Tam se pokoušel najít si zaměstnání. Pár jich dokonce vystřídal, většinu času ale zůstával na podpoře. Bydlet přitom měl u svého strýce. „Bylo to zvláštní soužití. Synoveček byl pro něj nejzajímavější osobou v den, kdy jel na sociálku pro peníze. Okamžitě mu je sebral a propili je,“ uvedl Viktorín Šulc, autor literatury faktu s kriminální tematikou.

Alkohol sehrál svou roli i v den, kdy se Kučerák dostal poprvé do křížků se zákonem. K incidentu došlo v roce 1991. Tehdy mladý Slovák zaútočil sekerou na svého strýce. Ačkoliv konflikt skončil bez vážnějších zranění, byl Kučerák i vzhledem ke způsobu útoku odsouzen za pokus o těžké ublížení na zdravní k podmínečnému trestu odnětí svobody na 30 měsíců. Napadení údajně vyvolala hádka mezi zúčastněnými.

Dalšího závažného zločinu se Kučerák dopustil po propuštění v roce 1993. Jeho obětí byla 15letá dívka. Dne 16. dubna 1993 pozval 22letý Slovák na schůzku mladou žačku ze zvláštní školy. Dvojice spolu vyrazila do opuštěného domu na kraji města. Zůstali tam přes noc. Když se dívka ráno pokusila utéct, omlátil jí Kučerák hlavu o vodovodní kohoutek ve zdi. „Nutil ji ke vztahu, nikoliv však sexuálnímu. Držel ji v nějaké místnost a nutil k věcem, ke kterým ona svolná nebyla. Například jí zakazoval chodit tam, kam chtěla, nebo musela čůrat na jeho povel,“ vylíčil vyšetřovatel Luboš Valerián.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spolužačku na Plzeňsku z nešťastné lásky ubodal. Doufám, že ji to bolelo, napsal na Facebook

Strýce dobil sekerou

Neuběhl ani měsíc a Kučerák se dopustil dalšího zločinu. Tentokrát toho nejhoršího – vraždy. Té se měl dopustit na svém strýci. Stejně jako u předchozí rozepře se strýcem sehrál při události svou roli alkohol. V osudný den přišel Kučerák s čerstvě získanou podporou do domu svého strýce Štefana Suchánka, u něhož žil. Strýc mu údajně sebral tisíc korun s tím, že už mu je nevrátí, ale že zajdou společně do hospody. „V podstatě to byla bohatýrská jízda. Propili více méně celou výplatu. Pak se vrátili domů a Suchý měl pořád chuť,“ vyprávěl Šulc.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

V popíjení příbuzní pokračovali i doma. Nevinné posezení však skončilo brutální vraždou. „Pili jsme a zpívali. Poté začal strýc bouchat rukou do stolu. Vstal a chytil mě za vlasy. Tak jsem ho usadil zpět. Pak jsme se začali hádat a prát. Škrábal mě na krku, dal jsem mu facku. On spadnul. Udeřil jsem ho osmkrát do obličeje. Pak jsem se postavil, zvedl židli a udeřil ho po hlavě, poté jsem mu dupnul nohou na ohryzek. Pak jsem si zapálil a přemýšlel, co dál. Vzal sekeru a několikrát ho sekl,“ popsal Kučerák ve své výpovědi.

Mrtvému strýci posléze svázal nohy opaskem a odtáhl jeho tělo do sklepa. Zaházel jej starými hadry a odpadky. Hřebíky pak dveře do sklepa zatloukl. Nakonec ještě umyl krev v kuchyni. Tělo oběti bylo nalezeno zhruba po měsíci. Tedy až po události, kvůli níž se policie o Kučeráka začala vůbec zajímat.

Tělo leželo v domě několik dní

Kučerák se po své první vraždě potuloval po hospodách. Právě tam poznal svou další oběť – Michala Kovaříka. Ten svému novému kamarádovi nabídl, že by si mohl přivydělávat prodáváním losů v letních měsících. Jenže tak dlouho se Kučerákovi čekat nechtělo. U jeho domu si počkal, až dotyčný usne, a ve spánku ho usmrtil. „Ležel na gauči, byl přikrytý peřinou, kde mu byla vidět jen hlava a vlasy. Chvíli jsem nad ním stál, pak jsem zvedl sekeru oběma rukama a ostřím ho vzal po hlavě. Když jsem ho seknul, ještě kývnul hlavou a chrčel. Pak jsem ho udeřil tupou hranou sekery, opět do hlavy,“ uvedl při výslechu pachatel. Tělo zavražděného posléze zaházel dekami a oblečením.

Mrtvého muže našli po několika dnech až jeho sousedé, kterým přišlo podezřelé nejen zmizení Kovaříka, ale i linoucí se zápach z jeho domu. Ten navíc navštěvoval mladý muž, který jezdil na Kovaříkově kole a vozil z domu plné igelitky věcí. „Tělo zavražděného se v domě nacházelo už několik dní, a tudíž bylo v hnilobném rozkladu. Zápach bylo to, co nám překáželo v práci. Nedalo se tam vydržet,“ popsal vyšetřovatel Valerián.

Policisté začali po vrahovi ihned pátrat. Stopy je přivedly až do domku Kučerákova strýce, kde nalezli i tělo první oběti. Do domku přijel také Kučerák. Jelikož už byli na místě policisté, byl podezřelý zadržen. „Při výslechu na mě působil jako jednoduchý člověk, asociálního cítění, bez klasických životních hodnot. Zahleděn sám do sebe a do své nicotné potřeby,“ dodal vyšetřovatel.

Juraj Kučerák byl v roce 1996 odsouzen na doživotí. Vzhledem k jeho nízké inteligenci, a tím i ztížené možnosti nápravy, je podle odborníků jeho propuštění velmi nepravděpodobné.

Tagy: