Jde to pozitivně: Trenérská esa z celého světa předávají své zkušenosti v češtině

Lepší soužití majitelů a jejich psů. O tom je „Moderní etický trénink“, který vychází z poznatků současné vědy, proto jsou mezi hosty kromě trenérů také vědci. Světová esa se podělí o své zkušenosti v březnu, a to díky MET konferenci. Letos se jedná už o třetí ročník a z vlastních zkušeností musíme říct, že informace, které zaznívají, jsou opravdu přínosné a o to lepší, že vše můžete sledovat z pohodlí domova. Konference rozhodně není jen pro laickou veřejnost, ale i trenéři zabývající se výcvikem psů si přijdou na své.

Jestli je vaše první myšlenka, že nebudete rozumět, tak to vypusťte z hlavy, všechny přednášky jsou v češtině nebo s českým tlumočením, zájemci se mohou podívat i na záznam v originálním znění, který bude k dispozici 6 měsíců. „Loni jsme poprvé oslovili zahraniční publikum, konferenci sledovali pejskaři z 29 zemí světa, což je na český projekt úspěch, který (alespoň v pejskařském světě) nemá obdoby“, říká organizátorka MET konference Petra Kejklíčková. Moderátorského postu se zhostí oblíbený trenér Robert Zlocha, kterého jste mohli vidět také v našem pořadu Prima Mazlíček.

Kočky špehovaly vůdce

Asi nejvýznamnějším jménem konference je Bob Bailey, jeden z úplně prvních trenérů pracujících pozitivními metodami.  Za 67 let své kariéry pracoval doktor Bailey se 140 druhy zvířat a stal se například prvním ředitelem výcviku Programu mořských savců amerického námořnictva. Bobův život je opravdu velmi zajímavý. Trénoval například zvířata (kočky, psy, krkavce) pro špionážní účely. V rámci jednoho tajného projektu špehovala americká vláda vůdce nejmenované asijské země. Bob Bailey k tomuto účelu trénoval kočky, které dostaly odposlouchávací zařízení. Kočky se potulovaly kolem jednacího sálu a před budovami. Nikdo z přítomných jim nevěnoval pozornost, což bylo základním předpokladem úspěchu úkolu. Takto vytrénovat kočky zabralo podle Baileyho tři až pět let podle konkrétního zvířete.

Vše pozitivní cestou

V délce působení v této oblasti Boba dohání trenérka Kay Laurence. Během 50 let své činnosti se tato britská trenérka proslavila jako originální inovátorka. Její hlavní motto zní: „Naslouchejte svým psům.“

Z Maďarska virtuálně dorazí profesor Ádám Miklósi, vedoucí katedry etologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Eötvöse Loránda v Budapešti. Profesor Miklósi bude mluvit o tématu, které se mezi pejskaři hodně řeší – o dominanci psů, podívá se na něj pohledem vědy a studií.

Se svou metodou „Podívej se na“, kterou znají zejména majitelé reaktivních pejsků, vystoupí Leslie McDevitt. Formou her pomáhá psům nabýt sebevědomí a soustředit se v blízkosti „rušivek“.

Česká trenérská esa

Česko bude reprezentovat Lenka Blachová známá především pro své výjimečné komunikační lekce a tlumočení z „psovštiny“, o kterém bude řeč i tentokrát (Lenčiny komunikačky a kurzy bývají okamžitě obsazené). Lenka bude mít velmi zajímavou přednášku „Etiketa psího setkávání“, kterou by měli vidět úplně všichni pejskaři. Uslyšíte i Elišku Pavettu Šuhaj, mezinárodní mentorku hersenwerku a certifikovanou psí fitness trenérku. Většina pejskařů ji však zná především díky specializaci na enrichment, o němž bude přednášet. Zabývá se také odhalováním primárně fyzického diskomfortu psa (ten může vyústit v behaviorální problémy). Eliška vede velkou FB skupinu Pes a volnočasové aktivity.

Konference se bude konat 4. a 5. března 2023 živě a záznam bude 6 měsíců k opakovanému zhlédnutí v archivu. Vstupenky jsou do konce února za zvýhodněnou cenu.

Konference také podporuje neziskové organizace, letos vybrala canisterapeutickou.

🇬🇧👇 Podporovat dobré počiny se stalo tradicí MET konference. 💝 Letos jsme si vybrali tým canisterapeutů Léčivé tlapky,...

Posted by MET konference on Saturday, February 18, 2023

Tagy:
pes kočka péče o zvíře Maďarsko konference trenér Česko Metropolitní opera Námořnictvo Spojených států amerických Bob Bailey Ádám Miklósi pozitivní trénink