Hrůzy ve zmasakrovaném Makarivu. Lidé se domů jen tak nevrátí, říká reportér z Ukrajiny

Obec Makariv po odsunu ruských vojáků (5.4.2022)

Hrůzy ve zmasakrovaném Makarivu

Buča, Irpiň a také Makariv čelily v prvních týdnech ruské invaze na Ukrajinu neustálé palbě. Starosta Makarivu koncem minulého týdne oznámil, že bylo ve městě nalezeno 132 popravených civilistů. Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr místo navštívil a promluvil s obyvateli, kteří teror přežili.

V bytě bez elektřiny, vody a tepla. V křesle sedí 80letá Jekatěrina Prochorovna. Sousedka jí zahřívá teplou vodu v plastové láhvi. „Deset dnů trvaly boje o Makariv. Deset dnů seděla Jekatěrina, která neslyší, ve svém křesle o hladu. Patra nad ní hořela, dopadly tam bomby a rakety. Když Rusové z města utekli, našel ji jen náhodou soused,“ vylíčil reportér.

„Lidé se už chtějí vracet domů. Chtějí opravovat, chtějí bydlet. Není to ale bezpečné. Za jejich domy v lesích jsou zakopané stovky min. A na vyšetření čekají stovky válečných zločinů,“ řekl Kaizr. Jen v Kyjevské oblasti bylo podle něj zaznamenáno 1 220 úmrtí civilistů a téměř 6 000 trestných činů.

„Ukrajinská prokuratura v souvislosti s válečnými zločiny stíhá jen 500 lidí. Bude velmi těžké nikoliv prokázat nebo ztotožnit pachatele jednotlivých trestných činů, ale dostat je před soud,“ přiblížil Kaizr, který situaci na Ukrajině sleduje z Žitomiru.

Reportér CNN Prima NEWS ukázal také poničené auto 60letého Serhije, který cestoval z vesnice Vyšegrad. „V pondělí jeho hrob našli vyšetřovatelé. Byl zasypaný hlínou uprostřed ruského ležení. Rusové totiž některé muže z vesnice odvlekli, aby vojákům vykopali zákopy. Pak je zastřelili,“ vysvětlil Kaizr

Popravili ho střelou do týlu

Pod palbu ruských vojsk se dostal také Jurij. „Popravili ho střelou do týlu, když se snažil utéct z obklíčené vesnice, říkají místní,“ přiblížil Kaizr.

Návrat do zmasakrovaných vesnic a měst nebude podle něj lehký pro nikoho. „Vyrabované domy a desítky tisíc zničených nebo poznamenaných lidských osudů. Před válkou žilo jen v tomto domě na 500 lidí. Návrat bude pomalý. Peníze půjdou spíše na obranu východní Ukrajiny než na opravy,“ pokračoval.

Tagy:
válka vesnice Ukrajina dům CNN Prima NEWS civilisté Rusko příběhy Buča Kyjevská oblast ruská invaze na Ukrajinu Makariv