RADAR: Experti varují před extrémním počasím v Česku. Po lijácích přijde brutální oteplení

Povodeň řeky Ohře (ilustrační foto)

Počasí 16.6.2024 (10:20)

V neděli se v některých místech Česka mohou objevit lijáky i bouřky, postupně se má ale vyjasňovat. Nastávající týden přinese vysoké teploty, místy je však mohou doprovázet i silné bouřky, upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ten zároveň až do nedělní půlnoci vydal výstrahu před vydatnými srážkami a povodňovou bdělostí.

Zpočátku neděle zasáhnou zejména jihovýchodní polovinu Česka přeháňky. Někde může přijít i velmi vydatný déšť a místy se objeví i bouřky. Postupně od západu však budou srážky ustávat a přes den už se objeví pouze ojediněle. V závěru týdne bude oblačno až zataženo. Později k večeru bude mraků ubývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 20 až 24 °C. Na horách okolo 15 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Znalec: Blesky bijí do lidí kvůli změně klimatu a nerespektování přírody. Zmínil další případy

Až do nedělní půlnoci platí na území jižní Moravy výstraha před povodňovou bdělostí. „Podle výpočtů hydrologů se v současnosti zdá, že by první stupně povodňové aktivity neměly být dosaženy,“ upřesnila meteoroložka Michaela Valachová pro CNN Prima NEWS. Zároveň však upozornila na to, že srážky dále pokračují, a tak mohou některé toky v důsledku těchto srážek i nadále stoupat.

Přeháňky mohou přijít i v pondělí, a to zejména v Čechách a na severozápadní Moravě. „Ojediněle se může vyskytnout i bouřka,“ upozornila Valachová. Ačkoliv bude přes den převážně polojasno, během odpoledne by mělo mraků přibývat. Teploty v noci klesnou i pod 10 °C. Přes den se však razantně oteplí. Teploty se vyšplhají od 25 až do 29 °C.

Dál porostou i v úterý, kdy by měly teploměry místy naměřit 28 až 32 °C. Obloha bude skoro jasná až polojasná. Přechodně se může zvětšovat oblačnost a s ní ojediněle i přeháňky nebo bouřky.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.  Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Teplé počasí vydrží i ve středu. Nejvyšší denní teploty budou oscilovat mezi 27 a 31 °C. Velmi teplá bude i noc, meteorologové hlásí 19 až 15 °C. Přes den bude polojasno, v průběhu však může od severozápadu přibývat oblačnosti, která může přinést přeháňky i velmi silné bouřky, upozorňuje ČHMÚ.

Ty se mohou objevit i v závěru příštího týdne. Zpočátku víkendu mohou být velmi četné a silné. Nejvyšší denní teploty se budou i nadále pohybovat mezi 26 až 31 °C, postupně však klesnou k 20 až 25 °C. I noci budou zpočátku velmi teplé, mezi 20 až 15 °C. V průběhu víkendu však klesnou k 16 až 11 °C.

Tagy: