Za ruský antisemitismus může Západ, zní z Kremlu. Hon na Židy z letiště zosnoval Kyjev, tvrdí

Vladimir Putin

Antisemitismus v Rusku

Rusko tvrdí, že za znepokojujícím incidentem z letiště v Machačkale stojí západní vlivy. Klíčovou roli v něm sehrál Kyjev, tvrdí mluvčí ministerstva zahraničí Zacharovová. Kreml kvůli těmto nařčením svolal schůzku nejvyššího vedení země. Ukrajina jakoukoliv vlastní roli v incidentu jasně popřela. Mnozí upozorňují na absurditu obvinění státem, který chtěl invazí na Ukrajinu podle svých slov sousední zemi denacifikovat a jehož občané se přitom pokusili o pogrom. Rusko má zároveň nechvalnou pověst antisemitské země, doplnil pro CNN Prima NEWS rusista Jiří Just.

Ruský prezident Vladimir Putin se v pondělí radil s vedením země o údajných „pokusech Západu využít události na Blízkém východě k rozdělení ruské společnosti“, informovala agentura AP. „Je dobře známo a je očividné, že nedělní události okolo letiště v Machačkale jsou ve velké míře výsledkem vměšování zvenčí, včetně informačního vlivu,“ řekl prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov novinářům.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Od Londýna po Istanbul. Propalestinští demonstranti oblehli o víkendu ulice metropolí

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová z nepokoje na dagestánském letišti přímo obvinila Ukrajinu. „V realizaci další destruktivní akce sehrál bezprostřední a klíčovou roli zločinný kyjevský režim, který opět jednal prostřednictvím usazených nechvalně proslulých rusofobů,“ citovala ji agentura TASS. V Machačkale podle ní šlo o „cílenou akci k podkopání harmonického rozvoje jednoty lidu Ruské federace a k destabilizaci politické situace“.

Ruská obvinění popřel poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak, který prohlásil, že Kyjev nemá s tímto „rozsáhlým výbuchem xenofobních nálad v Rusku nic společného“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ještě předtím – v neděli – dění v Machačkale kritizoval, stejně jako to, co nazval „v Rusku rozšířenou kulturou nenávisti vůči jiným národům, kterou propaguje státní televize, ideologové a úřady“.

Podle Zacharovové má za vyvoláním nepokoje na letišti stát také ruský opozičník v exilu Ilja Ponomarjov. Podle gubernátora Dagestánu Sergeje Melikova organizoval útok na letišti telegramový kanál vedený „zrádci“ na Ukrajině. Několik kanálů na sociální síti před incidentem informovalo o příletu „uprchlíků z Izraele“. Jeden z nich byl podle ruského portálu Mediazona založen právě Ponomarjovem. Agentura AP zprávu nedokázala ověřit. Ponomarjov tvrdí, že s kanálem již není nijak spojen.

Putin: Za světovými krizemi stojí loutkovodiči

Putin zároveň obvinil Západ i z dalších aktivit. „Musíme jasně pochopit, kdo způsobil tragédii národů na Blízkém východě a jeho roli v dalších částech světa,“ řekl šéf Kremlu a vedle Pásma Gazy jmenoval Ukrajinu, Irák a Sýrii. „Jsou to elity u moci ve Spojených státech a jejich satelity, které mají prospěch ze světové nestability,“ dodal v projevu, v němž Západ podle agentury TASS označil za „geopolitické loutkovodiče“.

Na ohlášenou poradu Putin svolal podle TASS celé vedení země, mimo jiné premiéra Michaila Mišustina, ministra obrany Sergeje Šojgua, ministra zahraničí Sergeje Lavrova, šéfa tajné služby FSB Alexandra Bortnikova, šéfa ruské rozvědky SVR Sergeje Naryškina a místopředsedu ruské bezpečnostní rady Dmitrije Medveděva.

Radikalizace i nechvalně proslulý ruský antisemitismus

Násilné nepokoje na letišti v Machačkale poukazují na rostoucí radikalizaci a roztříštěnost ruské společnosti, které jsou důsledkem silně nacionalistických ideologií, jež posílila ruská válka na Ukrajině. Napsal to americký Institut pro studium války (ISW) k dění v ruské, převážně muslimské autonomní republice a k prohlášením ruských činitelů včetně prezidenta Vladimira Putina.

Tvrzení Kremlu o zahraničním zapojení do nepokojů v Machačkale je pravděpodobně snahou odvrátit pozornost od kritiky antisemitismu a rostoucího nepřátelství vůči etnickým a náboženským menšinám v Rusku, míní ISW.

K TÉMATU: Útok na izraelské letadlo v Machačkale

V Rusku dochází podle politologa Jiřího Justa defacto k legalizaci podobných nenávistných akcí. „Formálně se tyto projevy agrese a nesnášenlivosti odsuzují, proti demonstrantům zasáhli ve výsledku policisté. Nicméně dochází i k jisté, řekněme, legitimizaci podobných projevů. Když se podíváme do ruské propagandy, tak je striktně propalestinská a stimuluje takové protesty. Rusko má nechvalnou pověst antisemitské země,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Rusové se snaží vysvětlovat jisté věci tím, že Rusko ovládají Židé. Je to tradiční postoj, který jde napříč zemí. Nehledě na to, že se Putin zasadil o založení židovského centra v Moskvě, v nedávných dnech jsme mohli z jeho úst slyšet antisemitské vtípky. Proto říkám, pro Rusko je to bohužel normální a typická situace,“ dodal Just.

Hon na Židy

V neděli večer do budovy letiště v Machačkale vnikl rozzuřený dav a pátral po cestujících židovského vyznání, kteří v ten moment přiletěli z Tel Avivu. Někteří z agresorů měli v rukách palestinské vlajky. K uklidnění emocí byli nasazeni členové ozbrojených sil OMON, již hromadně zatýkali. Letiště bylo uzavřeno.

Podle dagestánského ministerstva zdravotnictví si vpád davu na letiště vyžádal 20 raněných, dva z nich jsou v kritickém stavu. Podle tamního ministerstva vnitra bylo zadrženo 60 osob.

Incident v Machačkale nebyl jediný svého druhu v Rusku v poslední době. V sobotu obklíčil dav rozzlobených lidí hotel ve městě Chasavjurt v Dagestánu kvůli fámě, že se v něm ubytovali uprchlíci z Izraele.

K TÉMATU: Mrtví palestinští civilisté jsou pro Hamás „požehnání“, říká Visingr. Efektivita Izraele až děsí

Tagy: