Český konvoj přivezl těžce nemocné Ukrajince. Záchranná mise se protáhla na tři dny

Na Ukrajinu zamířil speciální humanitární konvoj. Do Česka přivezl 18 nemocných či handicapovaných lidí, včetně několika dětí.

Zvláštní humanitárni konvoj pro nemocné na Ukrajinu

Záchranná služba Royal Rangers, která působí na Tachovsku a Chebsku, vypravila zvláštní humanitární konvoj, jenž vyrazil na Ukrajinu vyzvednout nemocné a handicapované osoby. Konvoj se již vrátil zpět do Česka, do Černošína přivezl osmnáct lidí, včetně několika handicapovaných dětí.

Původně se mělo jednat o 24hodinovou misi. Záchranu dospělých i dětí s různým onemocněním však komplikace protáhly na celé tři dny. Do Černošína na Tachovsku záchranáři přivezli také rodinu z Oděsy. Rodiče malé dívky jsou jim nesmírně vděční. „Děti, které nemohly chodit, vzali lidé do náručí a pomohli jim. Dali nám najíst, napít, máme střechu nad hlavou. Jsme moc rádi, že jste nás tak přijali,“ děkovala Valerija.

„Ve chvíli, kdy bombardování začalo, jsme měli strach o dceru. Výbuchy a rakety nás budily,“ dodal její manžel Valerij. Pro některé nemocné, kteří se nemohli dostat až na ukrajinsko-slovenské hranice, museli záchranáři se sanitkami dojet až na Ukrajinu.

„Musím říci, že jsem z toho skoro nespal, protože jsem si neuměl přestavit, jak budeme imobilní lidi nebo lidi na nosítkách dostávat přes hranice, když je tam nepustí,“ přiblížil Tomáš Rusňák, hlavní organizátor humanitárního konvoje. Ukrajinská strana však vyšla přesunu těžce nemocných maximálně vstříc a sanitku do nebezpečné oblasti pustila. „Kdyby se nám tam něco stalo, tak nám nikdo nepomůže,“ doplnil dobrovolník Nathan Rusňák.

Po několikahodinovém čekání na hranicích, spaní v autě, kdy teploty padaly až k –16 °C, přišla zpráva, že je třeba na ukrajinské území znovu přejet, a to pro 12letou Uljanu s poraněním páteře.

„Funkce měla stabilní, nicméně to bylo strašné. V jedné pozici ležela bez pohybu od 2:00 do 15:00, než jsme ji předali na dětský urgentní příjem v Motole,“ uvedl Tomáš Rusňák. Další komplikací byl kolaps jedné z maminek postiženého dítěte. Vyčerpaní, a hlavně nevyspalí, byli i samotní dobrovolníci.

Ubytování pro dvě rodiny se už podařilo sehnat ve Třech Sekerách na Tachovsku. „Jsme strašně vděční, že nás přijali, že nám pomohli,“ uvedla v slzách Natalija, která s rodinou uprchla ze Záporoží. Další rodinu převáží v pondělí do nového ubytování v Milovicích. A šťastný konec má i příběh ženy a chlapce, kterým se ozvali příbuzní z Itálie.

Tagy: