Lidé nesmí mít pocit, že vláda pomáhá Ukrajincům a Češi nemají co žrát, varuje komentátor

Fronta uprchlíků

Rozhovor s Kamberským a Zlámalovou

Snížení daní dopadá na lidi s nízkým příjmem. Přitom o takové lidi je potřeba se postarat, a to nejen kvůli zvyšujícím se cenám energií i ropy, upozornil ve Zprávách Plus komentátor Petr Kamberský. Češi nesmí mít pocit, že se pomáhá Ukrajincům, a oni pak nemají co žrát, prohlásil. Podle analytičky Lenky Zlámalové pro snížení cen za elektřinu politici neudělali dostatek.

„V posledních době jsme snížili daň z příjmu, snížili jsme spotřební daň na naftu a silniční daň. To jsou věci, které pomůžou mně, ale ne sousedovi, který dělá v lese. Je jedno, jestli zaplatím víc za cestu do práce, nebo jestli Zlámalová zaplatí více za vytápění bytu. Ale nízkopříjmoví to pocítí,“ varoval Kamberský, šéfkomentátor Lidových novin.

Ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS dodal, že se musíme postarat o to, aby se ohrožených 20 procent českých domácností nedostalo do chudoby. Tento odhad vznesl i bývalý předseda Miroslav Kalousek (TOP 09).

Vláda musí mít podle Kamberského také zmapované, kdo přesně pomoc potřebuje. „Jsou to lidé, o které se musíme postarat. Mimo jiné proto, aby někdo neměl neoprávněný pocit, že pomáháme s prominutím někomu zdaleka (Ukrajiny) a lidé tady (v Česku) nemají co žrát,“ dodal.

Češi v solidaritě pokračují

Invaze na Ukrajinu totiž spustila masivní migrační vlnu, který se dotýká i České republiky. Většinou jde o ženy a děti. Podle ministerstva vnitra přišlo do Česka už kolem 200 tisíc válečných uprchlíků. Kapacity ubytování v některých krajích tak pomalu docházejí.

To v Partii Terezie Tománkové potvrdil i premiér Petr Fiala (ODS). „Čelíme neuvěřitelné uprchlické vlně, kterou Evropa nezažila od druhé světové války. Nečeká nás jednoduché období. Budeme se s tím vyrovnávat měsíce, možná i roky. Musíme s tím počítat,“ varoval.

Kvůli invazi na Ukrajinu se také rapidně zvýšila už tak rostoucí cena energií. Podle analytičky Echo24 Lenky Zlámalové by ale měla vláda dělat v řešení energetické krize víc. „Ceny za ropu jsou určované světovým trhem, my ropu nemáme a musíme se přizpůsobit. U cen energií bych si však dokázala představit další kroky – zákaz vývozu elektřiny a podobně,“ nastínila možná řešení.

Česko podle Fialy bude ve spolupráci s Evropskou unií hledat nový energetický mix. Zmínil, že ruský plyn tvoří v české energetice méně podstatných osm procent, do budoucna je ale třeba, aby i toto procento klesalo. Ruská ropa tvoří zhruba polovinu české spotřeby.

„Musíme působit morálně. Ale také postupovat v jednotlivých krocích, země musejí žít dál,“ uvedl premiér. Evropa podle něj musí držet všechny sankce, které na Rusko uvalila, a neustoupit. Ruský prezident ale i přes citelné sankce zatím dál postupuje v invazi na Ukrajinu. Veškeré aktuální dění sledujte on-line.

Tagy: