Účty za plyn mohou přesáhnout i sto tisíc korun. Ekonomové varují, že ceny porostou i dál

Žena u topení

Drahota drtí rodiny

Dodavatelé energií v Česku letos už poněkolikáté zvyšují ceny. Vůbec nejvíc to pocítí rodiny žijící v domě, které plynem ohřívají vodu, topí i na něm vaří. Obdobná modelová domácnost čítající čtyři osoby si dle expertů bude muset jen na složenky za plyn připravit o zhruba 56 tisíc korun více, než na kolik byla dosud zvyklá.

Drahé energie drtí Česko a každý se s nimi vyrovnává jinak. „Už letos jsme topili jen v pokoji, kde jsme byli,“ popsala v anketě CNN Prima NEWS jedna z dotazovaných. „Já mám vafky normálně na plyn, ale už jsem dneska volal panu topičovi, že mi to předělá zpátky,“ líčil další dotazovaný. „Asi si budu muset najít přivýdělek nebo nevím, co budu dělat,“ uvedla další.

Nejhůř jsou na tom rodiny s dětmi, které žijí v domě a topí plynem. Názorně to může ilustrovat následující srovnání: V panelákovém bytě bez plynu si čtyřčlenná rodina letos za elektřinu připlatí o 11 tisíc korun navíc. Pokud ale žije v domě a topí plynem, u elektřiny se jí letos zvedne útrata o 22 tisíc korun a u plynu dokonce o 28 tisíc.

Ohrožené ale nejsou jen domácnosti s dětmi. „Nejzranitelnější kategorií zákazníků jsou typicky důchodci, kteří žijí v domě vytápěným plynem, a kteří do toho domu delší dobu neinvestovali,“ sdělil expert na energie z hnutí Duha Karel Polanecký.

Podle odborníků přitom ceny energií svého stropu stále nedosáhly. Například pokud čtyřčlenná rodina využívá ve svém domě plyn na topení a ohřev vody a loni zaplatila za plyn 25 tisíc, letos se může připravit na účet přesahující 81 tisíc a v roce příštím na složenky za 106 tisíc korun.

Domácnosti proto zřejmě budou muset hledat cesty, jak spotřebu snížit. „Doporučuje se využívat úspornější spotřebiče, regulovat teplotu a snažit se stáhnout spotřebu co nejníž to půjde,“ doporučil energetický analytik z portálu Ušetřeno.cz Jan Béreš.

Zdražovat se bude i v příštím roce

Před dalším zdražováním varoval také bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Podle něj pravděpodobně porostou nejen ceny energií, ale také potravin. Počítá s tím, že krize nepotrvá jen na podzim, ale protáhne se až do celého příštího roku. „Přijde nejnáročnější období posledních desítek let. Nebude to jen na podzim, ale celý příští rok,“ upozornil exministr ve vysílání CNN Prima NEWS.

Současné vládě Petra Fialy (ODS) pak vyčetl, že svým občanům nedostatečně pomáhá. „Vláda navozuje příliš růžové očekávání, že nikoho nenechá padnout. Aby lidé šetřili? Hraběcí rady nejsou třeba. Podpora (ze strany vlády) není prakticky žádná,“ uvedl Havlíček.

S vyššími cenami za energie se musí popasovat také podnikatelé. Provozovatelé gastro byznysu pak mají situaci ještě více ztíženou. To má za následek, že za jídla v restauracích si v dnešní době připlatíme. „Kromě obecné inflace, tedy zdražování všeho od energií, jako je elektřina nebo plyn, je trápí také zdražování pracovní síly kuchařů nebo servírek až po růst cen samotných potravin a ingrediencí pro přípravu jídel,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda s tím, že už v příštím roce může podle něj „polední meníčko“ celorepublikově atakovat cenu 200 korun.

Druhým důvodem je pak to, že provozovatelé hospod a restaurací během dvou let pandemie finančně krváceli, tudíž se nyní potřebují vyššími cenami „zahojit“. „Trápí je navíc nedostatek vhodné pracovní síly, která během pandemie prchla třeba do sféry e-commerce,“ vysvětlil Kovanda.

Tagy: