Zdrcená rodina o smrti motorkáře po zásahu taserem: Nikdy by neútočil na policii

Motorkář, který v Brně ujížděl před hlídkou, zemřel po zásahu taserem

Zpověď rodiny zemřelého po policejním zásahu

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyšetřuje okolnosti smrti motorkáře. Ten po zásahu taserem zkolaboval a i přes okamžitou resuscitaci zemřel. Štáb Krimi zpráv mluvil s rodinou mrtvého, která se domnívá, že zákrok policistů byl nepřiměřený.

Osmačtyřicetiletý Boris celý život miloval motorky. Byly jeho vášní, kterou nedokázal potlačit. A to i přesto, že měl vyslovený zákaz řízení. V pátek večer sednul na svůj stroj a jel se projet. Domů už ale nedorazil. „Když jsem večer dojel domů, tak jsem volal tátovi, a pak mi zpátky volala nějaká paní z kriminálky a prostě mi oznámila, že můj taťka je mrtvý, že došlo k nějakému incidentu v průmyslové zóně v Lelekovicích,“ uvedl pro CNN Prima NEWS syn mrtvého.

Byl to obrovský šok nejen pro jeho syna, ale také bývalou manželku, se kterou se mrtvý muž každý den vídal. Ta si předtím, než s námi natáčela rozhovor, byla vyzvednout úmrtní list. Jen těžko celou dobu zadržovala pláč a soukala ze sebe každé slovo. „Při nasazování pout mi bylo řečeno, že mu selhalo srdce. Snažili se ho oživit a už se to nepodařilo,“ popsala zdrcená žena.

Předcházela tomu honička s policejními hlídkami. Těm měl muž ujíždět z brněnské Lesné přes Vranov až do Lelekovic, kde policisté při zákroku použili taser. Po zásahu elektrickým proudem Boris zkolaboval. Podle rodiny měl nemocné srdce a zanedlouho měl jít na operaci.

„Měla proběhnout potyčka. Já vím, že by na ně ale v životě neútočil, proto si myslím, že ten zásah byl neadekvátní,“ myslí si bývala žena. „Já jsem si stoprocentně jistý, že on by v životě na policii neútočil,“ doplnil syn mrtvého motorkáře.

Zásahem policejní hlídky, po kterém motorkář zemřel, se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Vyšetřovatele bude zajímat i to, jestli policisté použili taser oprávněně. „Taser má specifické použití. Zpravidla u osob, které jsou agresivní a pod vlivem návykových látek,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

To by měla prozradit nařízená soudní pitva. Dá se ale předpokládat, že v tomto případě budou rozhodovat hlavně svědecké výpovědi a také, pokud je k dispozici, videozáznam celého pronásledování a následného zákroku hlídky.

Tagy: