Zelenskyj dál hájí „vítězný plán“. Trump s Vancem ale mají s Ukrajinou vlastní úmysly

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v týdnu objížděl Spojené státy s „plánem vítězství“, který prý povede ke konci války. Ten ukázal i Donaldu Trumpovi. Jenže jeho viceprezident J. D. Vance v rozhovoru odhalil, že oni dva mají s Ukrajinou své vlastní plány.

Ukrajina vkládá do nového plánu prezidenta Zelenského velké naděje. Cílem ambiciózního projektu je podpořit bojeschopnost Ukrajiny a pozvat Rusko k jednacímu stolu. Výsledkem plánu má být mír.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Povolte Ukrajině střílet na Rusko raketami dlouhého doletu, žádají europoslanci Západ

Zelenskyj představil plán prezidentovi Joe Bidenovi, ale i oběma prezidentským kandidátům – demokratce Kamale Harrisové a republikánovi Donaldu Trumpovi.

Trump sám v minulosti o konci války na Ukrajině hodně mluvil. Holedbal se, že by konflikt vyřešil do 24 hodin – žádná strana by na tom prý netratila. Jenže dlouho nechtěl svůj tajný plán prozradit. Trumpův viceprezident J. D. Vance ale v rozhovoru pravděpodobný plán odhalil. A rozhodně se nedá říct, že by z něj profitovaly obě strany.

Kontroverzní mírový plán

„Vance popsal plán na ukončení války na Ukrajině, který zní podobně jako ten Putinův,“ hodnotil list The New York Times.

Co tedy Vance (potažmo Trump) navrhuje? Základem „mírového“ plánu je územní rozdělení. Plán počítá s tím, že se nové hranice nakreslí podle aktuálního rozložení na frontě. Tedy že Ukrajina automaticky přijde o území, které teď okupuje Rusko.

Na linii dotyku pak podle Vanceho vyroste demilitarizovaná zóna, na kterou bude dohlížet někdo z mezinárodního společenství – jen není jasné, kdo by to byl. Ukrajinská strana zóny se pak významně opevní, aby se zabránilo dalším případným ruským útokům v budoucích letech.

Ukrajina by také podle Trumpova viceprezidenta musela kývnout na četné politické ústupky. Mohla by sice zůstat „nezávislým“ státem, zároveň by se ale musela vzdát ambicí na členství v NATO a obecně směřování na Západ. Byla by zase neutrální, jak si to Rusko přálo.

Vance pod palbou kritiky

Luke Coffey, vedoucí pracovník konzervativního think tanku Hudson Institute, se domnívá, že problémem Vanceovy vize je, že ignoruje vůli Ukrajinců, kteří trvají na tom, že chtějí pokračovat v boji za znovuzískání ztraceného území.

Další obavou pak je, že takový plán by Rusku pouze poskytl čas na přeskupení sil a plánování další invaze.

Plán možného amerického viceprezidenta cupuje i nezávislý ruský list The Moscow Times, podle kterého jde ruku v ruce s ruskými úmysly.

„Skutečným důvodem k ruské invazi byla netolerance Moskvy vůči snahám Kyjeva určovat vlastní budoucnost Ukrajiny a snižovat vliv Ruska v zemi. Moskva odpověděla genocidní agresí proti národu, který odmítá přijmout její společenskou smlouvu o předávání moci a správě věcí veřejných. Zatímco Ukrajina usiluje o sblížení se západními hodnotami a demokratickými principy, Rusko se snaží zavést systém, který kombinuje autokracii s prvky carismu, a importovat jej do dříve utlačovaných států,“ uzavřel list.

Harrisová předání území odmítá, Biden oznámil pomoc

Návrhy, aby se Ukrajina vzdala velké části svého území, jsou podle Kamaly Harrisové nepřijatelné a nebezpečné. „V mé zemi jsou lidé, kteří by donutili Ukrajinu, aby se vzdala velké části svého suverénního území, kteří by požadovali, aby se Ukrajina prohlásila za neutrální,“ řekla Harrisová. „Tyto návrhy jsou stejné jako ty Putinovy. Nejsou to mírové návrhy, jsou to návrhy na kapitulaci,“ sdělila viceprezidentka podle agentury AFP v narážce na Donalda Trumpa.

Bílý dům také oznámil další pomoc Kyjevu ve výši bezmála osmi miliard dolarů (180 miliard Kč). Cílem pomoci, která zahrnuje například první dodávky klouzavých bomb s dosahem až 130 kilometrů či rozšíření výcviku ukrajinských pilotů pro letouny F-16, je podle Joea Bidena podpořit Kyjev, aby mohl „válku vyhrát“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyřeším válku na Ukrajině už před inaugurací, řekl Trump. Chcete se vzdát, tepala ho Harrisová

Tagy: