Zelenskyj: Mír nepřijde s rozhodnutím Moskvy. Rusko chce získat Donbas a jih Ukrajiny

Volodymyr Zelenskyj, 15. března

Velkou dávku motivace a podpory Ukrajincům vyjádřil ve svém dalším projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Připomněl, že mír nepřijde z Moskvy, ale je nutné ho získat. A varoval před strategií Ruska, které podle něj nyní chce obsadit jih Ukrajiny a Donbas. „Jaký je náš cíl? Chránit nás, naši svobodu, naši zemi a naše lidi,“ vzkázal Zelenskyj.

„Uplynul další den z mnoha, které nás postupně, s obtížemi, ale vytrvale přibližují k míru. K míru, který nám nikdo nedá darem. Musíme to jasně pochopit. Protože na světě nejsou subjekty, které by mohly zastavit války a darovat mír,“ připomněl v projevu prezident. Uvedl, že „globální bezpečnostní architektura selhala“.

„Mír pro nás nebude výsledkem žádného rozhodnutí nepřítele kdesi v Moskvě. Neměli bychom chovat plané naděje, že (Rusové) naši zemi prostě opustí. Mír můžeme pouze získat – v tvrdých bojích, vyjednáváních a každodenní energické práce,“ pokračoval. Zdůraznil, že každý musí udělat vše, co je v jeho silách, aby podporoval ozbrojené síly, ekonomiku a své spoluobčany.

„V dobách míru udržují vřelá slova životní sílu. V dobách války je to ještě důležitější. Tehdy totiž možná ani nevíme, čím si lidé procházejí, co ztrácí a jakou pomoc potřebují. Ale vidíme, že lidé potřebují pomoc. Můžeme dotyčného podpořit, měli bychom ho alespoň vyslechnout a říci pár laskavých slov. Měli byste být pozorní ke všem kolem sebe. Když se lidé brání ve vyhlazovací válce, když jde o životy nebo smrt milionů lidí, neexistují nedůležité věci. Na všem záleží,“ podotkl.

Mariupol nám získává čas

Připomněl, že ukrajinští obránci získávají kontrolu nad obcemi v Kyjevské a Černigovské oblasti. „V oblastech, které byly dočasně obsazeny, se objevuje stále více ukrajinských národních vlajek. Posilujeme naši obranu na východě a v Donbasu. Jsme si vědomi toto, že má nepřítel rezervy pro zvýšení tlaku na východě. Jaký je cíl ruských vojsk? Chtějí se zmocnit Donbasu i jihu Ukrajiny. Jaký je náš cíl? Chránit nás, naši svobodu, naši zemi a naše lidi. Udělat vše pro ochranu,“ uvedl.

Stejně tak vzpomněl na obléhaný Mariupol. „Díky tomuto odporu, díky odvaze a odolnosti našich dalších měst získala Ukrajina neocenitelný čas. Čas, který nám umožňuje podkopat taktiku nepřítele a oslabit jeho schopnosti,“ pokračoval Zelenskyj. Řekl ovšem také, už poněkolikáté, že Ukrajina nemá dostatek moderních protiraketových systémů ze Západu.

„Nedostali jsme letadla. Nedostali jsme to, co by nám mohli partneři poskytnout. Mohli –⁠ a stále mohou. Každá ruská raketa, která zasáhla naše města, a každá bomba svržená na naše lidi, děti, jen přidává černou barvu do historie, která bude očerňovat všechny, na nichž rozhodnutí záviselo – zda Ukrajině pomohou moderními zbraněmi,“ varoval.

Následně poděkoval lidem z Energodaru, kde obyvatelé vyšli do ulic, aby protestovali proti Rusům ve vlastním městě. „Shromáždili se, aby chránili své město, svůj stát. Okupanti v reakci na to zahájili palbu proti zcela mírumilovným lidem, použili granáty proti lidem, kteří jsou na své půdě a dodržují své zákony. Bude následovat odpověď, za každého zraněného. Ukrajinský charakter si nelze podmanit žádným nátlakem ani násilím,“ uzavřel Zelenskyj.

Tagy: