Zelenskyj oslavuje Johnsona: Borisi, být všichni odvážní jako vy, válku bychom ukončili

Návštěva Borise Johnsona v Kyjevě (9. 4. 2022)

Ukrajina potřebuje sedm miliard dolarů měsíčně na pokrytí deficitu státního rozpočtu, uvedl ve svém dalším pravidelném projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Za pomoc a podporu poděkoval hlavně britskému premiérovi Borisi Johnsonovi. Kdyby prý byli všichni jako Britové, válka na Ukrajině, kam 24. února vpadla ruská vojska, už skončila.

„Dnes byla jednou z významných zpráv informace o mém rozhovoru s vámi, Borisi. Každé takové jednání je pro mou zemi důležité. A jsem si jistý, že i pro Británii. Jde o nezlomnost, odvahu a vůdcovství, které společně oba národy prokazují,“ prohlásil ve čtvrtek večer Zelenskyj.

Johnson, který se v úterý stal prvním západním lídrem, jenž promluvil k ukrajinskému parlamentu od zahájení ruské invaze, vyzdvihl statečnost Ukrajiny „navzdory barbarskému útoku na její svobody“. Podle něj se Rusové dopouštějí válečných zločinů a důkazy o tom se objevily po odchodu ruských jednotek z obcí Buča, Irpiň nebo Hostomel.

„Předevčírem, kdy jste, Borisi, vystoupil v našem parlamentu, ruská armáda provedla 15 raketových úderů. A to lze nazvat jistým ‚ruským komplimentem‘ vašemu brilantnímu projevu a naší plodné mezistátní spolupráci. Protože včera bylo takových úderů pouze sedm,“ prozradil prezident.

Británie a Ukrajina jsou bratři a sestry

Rusku prý vadí blízkost Ukrajiny a Británie, což podle Zelenského znamená, že Ukrajinci jsou skutečně silní v obraně svobody celé Evropy. Zelenskyj vzdal po Johnsonově projevu premiérovi hold a řekl, že Británie a Ukrajina jsou nyní „bratři a sestry“.

Ruská armáda údajně použila během války již 2 014 raket a Ukrajinci zaznamenali 2 682 výskytů ruských stíhaček. Zelenskyj podotkl, že každý z těchto „přeletů“ znamená smrt lidí a zničení části infrastruktury.

„Kdyby všichni na světě – nebo alespoň jejich naprostá většina – byli neochvějnými a odvážnými vůdci jako Ukrajina a Británie, jsem si jist, že bychom již ukončili tuto válku a obnovili mír na celém našem osvobozeném území,“ podotkl prezident.

Ukrajinci ale musí stále bojovat. „Jak jsi, Borisi, předevčírem řekl v projevu k naší Nejvyšší radě, stále píšeme jednu z nejvítěznějších kapitol našich dějin,“ dodal. Ukrajina údajně potřebuje sedm miliard dolarů měsíčně na pokrytí deficitu státního rozpočtu. Celkově bylo spočítáno, že na obnovu toho, co zničila ruská armáda, je potřeba už více než 600 miliard dolarů.

Johnson v týdnu oznámil další britskou vojenskou pomoc Ukrajině. Podle Downing Street půjde o radarové systémy, rušičky GPS nebo přístroje pro noční vidění za celkem 300 milionů liber (8,8 miliard korun).

Johnson má na Ukrajině nábřeží a ulici

O tom, že je Johnson na Ukrajině populární, svědčí také kroky některých obcí. Město Vasylkiv nedaleko Kyjeva pojmenuje po britském premiérovi nábřeží. Podle starostky města byl Johnson prvním evropským lídrem, jenž Ukrajině po vpádu ruských vojsk poskytnul plnohodnotnou vojenskou pomoc.

Jedná se už o druhé ukrajinské město, které vzdalo podobný hold. V dubnu po Johnsonovi pojmenovala ulici Fontanka na předměstí Oděsy, a to nedlouho poté, co ministerský předseda přijel na neohlášenou návštěvu do Kyjeva za ukrajinským prezidentem Zelenským.

Tagy: