Zeman měl mít více nadhledu. Odmítnout přijít na Hrad je ale akt hysterie, tvrdí Havlíček

Karel Havlíček v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 30.10.2022

Odmítnout přijít na předávání státních vyznamenání je akt hysterie. Prezident Miloš Zeman ale měl mít více nadhledu a pozvat všechny ústavní činitele. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Podle jeho oponenta Jan Skopečka (ODS) je nešťastný počet vyznamenaných osobností.

Na předávání státních vyznamenání nebyla pozvána předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová nebo předseda Senátu Miloš Vystrčil, část pozvaných pak odmítla dorazit. „Mrzí mě to oboustranně, Miloš Zeman mohl mít více nadhledu a pozvat všechny ústavní činitele. Odmítnutí považuji za akt hysterie. Pokud se někdo vymluvil, je to akt přezíravosti,“ pronesl Havlíček na CNN Prima NEWS.

Hlavu státu zkritizoval i místopředseda Poslanecké sněmovny z ODS Jan Skopeček. Podle něj není státní svátek osobní schůzkou prezidenta Zemana. „My jako poslanci a vláda musíme respektovat, že byl zvolen. On by měl naopak respektovat další ústavní činitele, byť třeba s jejich názory nesouhlasí. Více nadhledu z jeho strany být mělo. Odmítání pozvánek mi ale také nepřijde šťastné,“ uvedl Skopeček.

Podle něj velké množství vyznamenaných neumožňuje občanům jednoduše se zorientovat a rozpoznat jednotlivé osobnosti. „Jména jsou jasná. I taková, která by jiný prezident neocenil, i to je jasné. Je to prostě poslední příležitost pro pana prezidenta Zemana, tak to beru,“ dodal Skopeček.

Řeč přišla také na to, zda by měl sám Miloš Zeman dostat vyznamenání od příštího prezidenta, což v minulosti bývalo zvykem. „Nemám silný názor. K Zemanovi jsem celoživotně velmi kritický. Na druhé straně se nechci přidávat k hejtovací kampani. Nechme tomu čas,“ dodal.

Duel Skopečka s Havlíčkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: