Shnilé brambory a zelenina
Jako lavina se Českem šíří plíseň bramborová. Jak už název napovídá, tato nebezpečná choroba napadá právě brambory. Své si s ní ale užijí i pěstitelé rajčat a dalších lilkovitých rostlin. Zemědělci dokonce mluví o extrémní situaci na polích. Plísni bramborové totiž mimořádně svědčí deštivé počasí.
Den co den se Česko potýká s deštěm, ať už se jedná o lijáky nebo krátké a lehké přeháňky. Jenže jak se říká – všeho moc škodí. Není tomu to tak dávno, co zemědělci čekali na deště jako na smilování. Teď už je ale vláhy trochu moc, česká pole se topí ve vodě a začíná se šířit plíseň.
„Nejdříve napadá listy, následně stonky a poté hlízy. Ty následně začnou plesnivět,“ přiblížila celý proces mluvčí agrární komory Barbora Pánková. Na polích, kde se drží voda, následně žluté brambory chytají plíseň a doslova hnijí v zemi.
Jaroslav Kreuz, který hospodaří na Jihlavsku, se snaží ze všech sil s nezvaným hostem bojovat, a tak přichází ke slovu chemie. Bez postřiků by u Stonařova bylo dávno po úrodě brambor. „V postřikovači sedíme prakticky každý týden, pořád dokola,“ uvádí Kreuz. Napadené brambory už k jídlu nejsou.
Toto onemocnění ještě může zamávat s cenou na pultech i kvalitou. Plíseň postihla i zahrádkáře na Karlovarsku. Kdo nepoužil postřik, přišel o velkou část úrody, například rajčat, které místo na talíři skončí v kompostu. Plíseň se šíří opravdu rychlým tempem – z Polabí přes Vysočinu do celé republiky.