Zvyšme rodičovský příspěvek, shodují se ekonomové. Preferovat seniory je tikající bomba

Mladá rodina

Vláda musí neprodleně začít řešit sociální nerovnost, která vzniká mezi seniory a rodinami. Zatímco seniorům stát podle zákona pravidelně s růstem inflace zvyšuje důchody, na rodiny dlouhodobě zapomíná. Podle ekonoma Lukáše Kovandy je to tikající bomba, která má velký vliv na porodnost i důchodový systém. Zvýšení rodičovského příspěvku je nutné i podle ekonoma Štěpána Křečka či bývalé rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové.

Zvýší vláda rodičovský příspěvek z 300 tisíc korun na 345 tisíc korun tak, jak navrhují Piráti? Otázka, na jejíž odpověď čekají aktuálně desítky tisíc rodičů, kterým kvůli rostoucí inflaci mizí peníze z peněženek, aniž by si zašli na nákup.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) si zatím dává s řešením této situace na čas. Zda k navýšení dojde, případně od kdy a koho by se týkalo, tak dál není jasné. Jasno ale mají ekonomové. Přestože si uvědomují nutnost držet výdaje státu na uzdě, sociální smír a narovnání situace mezi seniory a rodinami s dětmi je podle nich na místě.

Vlády si důchodce předchází

„Důchodci na tom skutečně byli a jsou dobře, vlády si je předchází. V tom excelovala Babišova vláda, která důchody navyšovala nebývale. Tiká tady ale časovaná bomba, kdy ostatní sociální skupiny nejsou zdaleka tak podporovány jako důchodci a to bude mít vliv i na porodnost, protože těmi znevýhodněnými jsou často mladé rodiny s dětmi. Teď bych přidal, aby se to srovnalo, a pak se musí ale říct, co dál,“ řekl pro CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda.

Seniorům se ze zákona důchod navyšuje podle toho, jak stoupá inflace, která aktuálně šplhá ke 13 procentům. Letos proběhne navýšení dokonce třikrát. Z dat Českého statistického úřadu navíc vyplývá, že senioři mají vyšší příjmy než rodiny s dětmi.

Například úplná rodina s dětmi v porovnání s domácností, kde jsou dva senioři, na tom byla v roce 2020 cca o 40 tisíc korun hůř. Rodina pouze s jedním rodičem dokonce o 55 tisíc korun ročně hůř.

Ekonomové se shodují na tom, že nyní je třeba navýšit rodičovský příspěvek právě podle vývoje inflace. Ta může být v létě až kolem 15 procent. Právě to by pokrylo navýšení o 45 tisíc korun, které navrhují Piráti. Celkem by tak rodičovský příspěvek činil 345 tisíc korun na čtyři roky, zatímco dnes je 300 tisíc korun.

„Budu vládě radit, aby se rodičovská navýšila minimálně o inflaci. To se mi zdá rozumné a jde o takovou částku, která už by rodinám pomohla. Musíme si ale zároveň uvědomit, že když budeme zvyšovat rodičovskou o inflaci, tak v reálných penězích rodiny zůstanou na svém. Nepolepší si, ale ani nepoklesnou,“ vysvětlil svůj postoj ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček.

Upozornil i na to, že výdaje státu směrem k rodinám jsou dlouhodobě téměř neměnné a od roku 1990 nestoupají.

„Z grafu naprosto vyčnívají dva parametry a to jsou výdaje na starobní penze a výdaje na zdravotní systém. Tam jsou nárůsty dramatické. Když se poté podíváme na výdaje na podporu rodin a vztáhneme to třeba k celkovým výdajům, tak zjistíme, že jsou v čase takřka neměnné. Zatímco výdaje na seniory zažívají obrovský boom, tak na rodiny se takřka zapomíná a podpora rodin je v České republice opravdu nedostatečná. I klasické rodiny s dětmi to mají velice složité,“ dodal Křeček.

S Kovandou se shoduje v tom, že právě opomíjení rodin ze strany státu pak vede k odkladu založení rodiny a vytváří to obrovský nepoměr v sociálním systému.

Zákonná valorizace všech sociálních dávek

Společně s ekonomkou Danuší Nerudovou všichni zastávají postoj nastavení valorizačního mechanismu pro všechny sociální dávky. Ten dnes funguje pouze u zmíněných důchodů. Navýšení všech ostatních dávek je závislé na tom, jak se jednotlivé vlády rozhodnou. Nejde tudíž o systémové a koncepční řešení.

„Volám po tom, aby sociální dávky stejně jako důchody měly automatický valorizační mechanismus nastavený tak, aby kopíroval inflaci. Dojem toho, že jsou na tom důchodci nejhůř, vytvářel Babiš. Upozorňovali jsme na to, že jde o jeho vymyšlené důvody a říkali jsme, že to tak není a že jsou na tom hůř třeba právě maminky samoživitelky,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Nerudová.

Nerudová: Rodičák na 4 roky je moc

Na rozdíl od zdlouhavých debat o navýšení rodičovského příspěvku, které je zapotřebí, by se mělo podle Nerudové řešit, zda je nutné, aby se vyplácel až čtyři roky.

„Mám hlavně problém s tím, že je to na čtyři roky. Máme nejdelší rodičovskou na světě. Draze vzděláváme ženy v bezplatném systému školství, který platíme všichni z našich daní, abychom je pak poslali na čtyři roky úplně mimo systém. To vidím jako největší problém,“ apeluje Nerudová.

Důraz na změnu rodinné politiky klade i současná koalice a napříč stranami připravuje programové změny.

„Stát má na rodinné politice obrovský dluh a musím naši koalici v této oblasti skutečně pochválit. Jako první krok připravujeme například implementaci k Evropské směrnici, která se týká pobytu na rodičovské dovolené i pro druhého rodiče. To chceme stihnout do července a jde opravdu o další pomoc rodinám a jakousi druhou rodičovskou,“ řekla v rozhovoru pro CNN Prima NEWS místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová Piráti.

Podobně to vidí i její kolegyně z KDU-ČSL poslankyně Marie Jílková. „Věřím, že i tím, že je ve Sněmovně více žen, tak téma rodinné politiky opravdu dostane prostor, který si zaslouží a potřebuje ho. Valorizace rodičovského příspěvku je zásadní téma, nad kterým nás čeká velká debata. Jde ale i o sladění brzkého návratu do práce a míst ve školkách nebo předškolních skupinách,“ dodala Jílková.

Tagy: