Zničily sankce Rusko? Rubl se drží. Obchodovat se s ním ale nedá, říká ekonom

Rusové mohutně vybírají úspory z bank.

Rozhovor s Petrem Dufkem

Rusko už téměř tři měsíce čelí bezprecedentním sankcím, které na něj uvalily západní státy v souvislosti s vojenským útokem na Ukrajinu. Jak v současnosti vypadá ruská ekonomika? Podle ekonoma Petra Dufka je složité něco takového posuzovat, protože dopady sankcí bývají obvykle zpožděné a Moskva navíc nezveřejňuje mnoho makroekonomických údajů. Efekt sankcí však Dufek považuje za neoddiskutovatelný.

„Když se lidé koukají na kurz ruské měny a vývoj tamní ekonomiky, tak jsou asi zklamaní. Ruská měna se drží, ale vlastně se s ní nedá obchodovat. Ten kurz neříká vůbec nic. Nutno také podotknout, že dopady jsou zpožděné. Rusko se rozhodlo, že některé údaje vůbec nebude zveřejňovat,“ řekl Dufek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Inflace v Rusku vzrostla již na více než 17 %, a to i přes to, že tamní centrální banka krátce po zahájení útoku na Ukrajinu zdvojnásobila základní úrokovou sazbu na 20 % z předchozích 9,5 %. Na konci dubna pak sazbu snížila na 14 %.

Ruský rubl se v březnu propadl na rekordní minima, což podpořilo poptávku po řadě zboží od základních potravin po automobily v očekávání, že se ceny budou ještě výrazněji zvyšovat. Od té doby se nicméně ruská měna zotavila. V současnosti je rubl vůči euru či dolaru dokonce silnější než před začátkem invaze.

Ruský státní rozpočet jen za letošní duben přišel o 133 miliard rublů za neprodanou ropu a plyn. Tato čísla uvádí oficiální zpráva ruského ministerstva financí. To předpokládá, že HDP země za rok 2022 poklesne o 12 %, šlo by tak o nejhorší hospodářský výsledek Ruska od roku 1994.

Tagy: