Zopakuje Rusko debakl z Kyjeva i na východě? Expert popsal náročné zásobování armády

Rusové po sobě často nechávají kusy opuštěné těžké techniky.

Na východě Ukrajiny stoupá napětí

Na východní Ukrajině nadále stoupá napětí. Podle expertů se schyluje k rozhodující bitvě mezi oběma armádami. Zatím se dá jen těžko odhadnout, jak moc či jestli vůbec se ukrajinským jednotkám povede ruské vojáky z Donbasu vytlačit. Podle reportéra CNN Prima NEWS Matyáše Zrna bude klíčové, jak se Rusům podaří zásobovat vlastní jednotky. S tím totiž pohořeli během bojů v Kyjevské oblasti.

Ukrajinci čekají ofenzivu od města Izjum, které se nachází v jihovýchodní části Charkovské oblasti, směrem na Donbas. „Cílem útoku má být odříznutí ukrajinské armády v jakémsi kotli na severním Donbasu. Ukrajinští obránci jsou však připraveni a dobře opevněni,“ zmínil Zrno.

Rusy navíc opět začaly trápit logistické potíže. Severně od Izjumu se v lesích začíná tvořit dlouhý ruský zásobovací konvoj, podobně jako v prvních dnech války severně od Kyjeva. Déšť vozidlům znemožňuje jezdit mimo zpevněné cesty, a tak musí volit trasu po dlouhých rovných silnicích.

To ulehčuje odpor ukrajinským ozbrojeným silám. Do akce proto mohou zasahovat pěchotní jednotky vyzbrojené americkými raketomety Javelin podporované shora tureckými drony Bayraktar. Pomocí nich a dalších zbraní Ukrajinci v Kyjevské oblasti ničili jeden kus těžké techniky za druhým, ať už šlo o bojové, či zásobovací konvoje.

Právě debakl v okolí hlavního města ruskou armádu pravděpodobně donutil, aby se soustředila především na Doněckou a Luhanskou oblast. Ani zde to ale Rusové nebudou mít jednoduché. Tvrdý ukrajinský odpor se totiž očekává i v Donbasu.

Že je dosažení funkčního zásobování pro okupační síly těžkým úkolem, reportér Zrno popsal na konkrétních číslech: „Představme si mechanizovanou divizi 10 tisíc mužů. Ta potřebuje nejméně 4 tisíce tun zásob denně. Proto každý den musí na frontu dorazit 200 nákladních vozů, které převážejí zásoby z nejbližší železniční stanice. Ta je ale nejméně 150 kilometrů daleko.“

Ještě složitější je to pak u speciálních tankových či dělostřeleckých útvarů. „Jeden tank T-72 spotřebuje při pohybu v terénu až 800 litrů pohonných hmot na 100 kilometrů. Salvový raketomet Smerč potřebuje na každou salvu (dávku raket) jeden náklaďák munice,“ dodal Zrno. Podle expertů by obnova ruské ofenzivy na východě s cílem dobýt Donbas mohla začít již v nejbližších dnech.

Tagy:
válka tank tanky Ukrajina Rusko Donbas Kyjev zásobování těžká technika Matyáš Zrno Kyjevská oblast Izjum