Vyšší DPH u piva může vést ke krachu vesnických hospod, míní experti. Odhadli, o kolik zdraží

Točené pivo se přesune z 10procentní sazby DPH do 21procentní.

Co na to vaše peněženka 16.11.2023

Zvýšení DPH u piva z 10 na 21 procent, které začne platit od nového roku, se do výsledné ceny promítne zřejmě celé, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ředitel národního podniku Budějovický Budvar Petr Dvořák. S agrárním ekonomem Tomášem Maierem se shodl, že to bude znamenat problém zejména pro hospody v malých městech a na vesnicích, které kvůli tomu mohou zkrachovat. Podle Maiera by pivo mohlo průměrně zdražit zhruba o tři koruny.

„Obávám se, že navýšení DPH o 10 procent se propíše ne-li celé, tak z podstatné části. Malé vesnické hospody, které prodávají pivo s nízkou marží, si z ní nemůžou dovolit něco brát a už dnes zavírají, protože jsou z větší části prodělečné. Nemají tedy žádný prostor a propíšou to celé. Úspěšné hospody ve velkých městech zase nemají příliš důvod sáhnout do svých marží,“ popsal Dvořák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přijde dramatický nárůst cen zeleniny, bramborový salát ale nezdraží. Experti prozradili proč

Podle agrárního ekonoma Tomáše Maiera bude zvýšení DPH znamenat problém zejména pro hospody na vesnicích. „Velké úspěšné hospody výrazně krachovat nebudou, ale mně je líto spíš menších měst a případně vesnic, protože hospoda je vždycky místo nějakého sociálního setkávání, a tohle když zanikne, tak to utlumuje sociální život na venkově,“ popsal Maier. Odhadl, že pivo v hospodách od 1. ledna zdraží průměrně asi o tři koruny. „Je to takový můj osobní odhad. Uvidíme, možná, že to bude méně, možná, že to bude více,“ dodal.

S tím souhlasí i Dvořák. „Určitě se to dotkne malých vesnických hospod, pravděpodobně dojde k dalšímu zrychlení jejich zavírání. Je to velikánský sociální problém, protože hospoda vždycky byla krásný demokratizační a sociální prvek,“ podotkl Dvořák.

Podle Maiera se navíc sníží poměr vypitého piva v hospodách. „Dnes je poměr vypitého piva v hospodách zhruba 25 až 30 procent. Před nějakými 15 lety to ale bylo 60 procent, takže změna je opravdu velká a je to ku škodě sociálního života. Bude to bohužel i nadále klesat,“ sdělil Maier.

Tagy: