CNN: Jako před branami pekla. Dronaři odhalují zvěrstva páchaná ruskými jednotkami

Drony pomáhají Ukrajincům v boji

Dron odhaluje zločiny Rusů na Ukrajině

Kde se nachází ruské tanky, odhalují Ukrajinci i díky amatérským dronům. Ty zaznamenaly i řadu zvěrstev, která nepřátelská armáda v zemi páchá. Místní úřady od začátku války evidují tisíce válečných zločinů. Informuje o tom reportáž CNN.

Rusové sice popírají, že by se při své „mírové misi“ na Ukrajině zaměřovali na civilisty, opak však dokazují záběry z amatérských dronů. Zařízení pomáhají i při hledání a zneškodňování ruských tanků. „V normálním životě před válkou jsme byli civilisté, kteří rádi létali s drony a natáčeli videa na YouTube. Ale teď jsme se stali důležitou součástí odboje,“ tvrdí člen speciální jednotky pro shromažďování zpravodajských informací Oleksandr Radzikhovskyj.

Ruská armáda napadá civilisty

Jednotka bezpilotních letounů natočila jeden z incidentů 7. března. Po dálnici jela skupina aut a dostala se pod palbu z tanku, který stál u silnice. Jedno z vozidel zastavilo a řidič vystoupil s rukama nad hlavou. V tom okamžiku byl na místě zastřelen. Toho dne byli zabiti dva lidé: Maksim Iovenko a jeho žena Ksenija, televizi CNN to potvrdila jejich rodina. Radzikhovskyj popisuje, že po tomto incidentu dron natočil, jak z auta ruští vojáci dostávají další dvě osoby a odvádějí je pryč. Příbuzní prý potvrdili, že šlo o šestiletého syna manželů a rodinného přítele, který s nimi cestoval. Oba byli později Rusy propuštěni.

Televizi CNN poslal Radzikhovskyj hodiny videozáznamu, na kterém jeho tým zkoumá ruská vozidla. Nachází je i tehdy, když jsou pečlivě schovaná. „Říkají nám oči, protože my vidíme, a když vidíte a můžete podávat hlášení, můžete provádět dělostřelecké údery,“ řekl Radzikhovskyj.

Přenos informací mezi dronaři a vojáky trvá jen několik minut.

Tagy: