Aplikace, ze které mrazí: Ukrajinci skenují mrtvé Rusy, fotky posílají jejich rodičům

Ukrajinci mají k dispozici software, díky kterému jsou schopni identifikovat těla ruských vojáků.

Útoky v Kyjevě byly intenzivní, popsal reportér Kaizr

O válce na Ukrajině se často hovoří jako o „informační válce“. Do tohoto popisu sedí fakt, že Ruskem napadená země využívá americký software pro rozpoznání tváří vojáků nepřítele. Ať už mrtvých, či zajatých. Díky tomu pak má možnost kontaktovat jejich rodiny, od čehož si slibuje, že by mohla „rozdmýchat“ odpor uvnitř režimu Vladimira Putina.

Na zajímavou součást rusko-ukrajinské války upozorňuje The Washington Post. Podle informací amerického deníku za prvních 50 dní invaze Ukrajinci použili mobilní skener na 8 600 vojáků z Ruska, mnoho z nich padlých. Pomocí softwaru dokázali identifikovat, o koho se jedná, a následně se obrátili na jejich rodiny. V mnoha případech zároveň zaslali i fotografie bezvládného těla.

Skenovat obličeje mohou ukrajinské orgány díky americké technologické firmě Clearview AI. Následná možnost promluvit s pozůstalými slouží především k tomu, aby se lidé v Rusku napřímo dozvěděli, jak krutá válka na Ukrajině je a že nejde jen o „speciální operaci“. Úřady si od toho slibují, že matky a otcové obětí prozřou a budou se chtít režimu Vladimira Putina postavit. To může být jeden ze způsobů, jak válku ukončit.

Někteří vojenští a bezpečnostní analytici se však obávají, že by se tato strategie mohla zvrtnout a vyvolat ještě větší nenávist vůči Ukrajincům. „Kdyby totéž dělali ruští vojáci ukrajinským matkám, mohli bychom říci: ‚Ach, můj bože, to je barbarství.‘ A další věc – opravdu to funguje? Nebo je to nutí si říct: ‚Podívejte se na ty zlé a kruté Ukrajince, jaké věci dělají našim chlapcům.“ zamýšlí se pro Washington Post známá výzkumnice Stephanie Hareová.

Obava z omylů

Ředitel společnosti Clearview AI, která pomohla státu Volodymyra Zelenského posílit „IT armádu“, Hoan Ton-That prozradil, že právo používat aplikaci má celkem 340 Ukrajinců z pěti různých orgánů spadajících pod vládu. Odtajnil dva z nich – národní policii a ministerstvo obrany. Spolupráci si nevyžádali Ukrajinci, pomocnou ruku nabídla během března sama společnost.

Podle Ton-Thata byli při školeních budoucí uživatelé v dobrém slova smyslu šokovaní tím, kolik informací dokáže skenování obličeje poskytnout. Například rodinné fotografie, příspěvky na sociálních sítích i podrobnosti o rodinných vztazích. Schopnosti softwaru ukazuje podle Washington Post případ, kdy národní policie v Charkově skenovala neznámé tělo s propadlou hlavou. Přesto získala odkaz na fotografii ze sociální sítě VKontakte, na které byl muž s příslušníky separatistické skupiny.

Na druhou stranu je třeba podotknout, že software není stoprocentně spolehlivý. Někteří odborníci se proto obávají, že chybná identifikace by mohla vést k tomu, že bude nesprávné osobě řečeno, že její syn zemřel, ačkoliv tomu tak ve skutečnosti nebude. Privacy International, skupina pro digitální práva, vyzvala Clearview AI, aby ukončila svůj pakt s Ukrajinou, a uvedla, že „potenciální důsledky mohou být příliš hrozné na to, aby je bylo možné tolerovat“.

Systém primárně používají policisté a federální vyšetřovatelé ve Spojených státech, aby zjistili, zda se fotografie podezřelého nebo svědka shoduje s jinou v jejich databázi obnášející 20 miliard snímků dostupných na sociálních sítích a obecně na internetu.

Tagy: