CNN na palubě potopené ruské chlouby: Podívejte se, jak vypadal kdysi mocný křižník Moskva

Ruský křižník Moskva v akci

Jak to vypadalo na palubě potopeného křižníku Moskva

Vlajková loď ruské Černomořské flotily Moskva nyní leží na dně moře. Dříve ale křižník budil strach a respekt všude, kudy plul. Obrovské dělo i možnost odpalování raket země-vzduch dělaly z lodě obávanou zbraň. Jak to vlastně na palubě Moskvy vypadalo? Štáb CNN měl možnost před sedmi lety nahlédnout tam, kam se už nikdo nikdy nepodívá.

Čtyřicet let trvající služba křižníku Moskva skončila neslavně. Po explozích a požáru na palubě šla vlajková loď ke dnu. Ukrajinská strana tvrdí, že ji zasáhla protilodními střelami Neptun. Rusko zatím cizí zavinění nepřiznalo. Tak či onak, chlouba ruského námořnictva už nikdy nikam nepopluje a z její paluby žádná další raketa nevyletí.

Jak to na kdysi mocném křižníku vypadalo, ví velice dobře reportér CNN Matthew Chance. V roce 2015 měl totiž možnost nedaleko syrských břehů na palubu lodě vstoupit.

„Můžete vidět tyto obrovské trubice na odpalování raket, které mohou nést jaderné hlavice, i když nám bylo řečeno, že v tuto chvíli na palubě žádné nejsou. Na obranu tu je i toto velké dělo. Ale co je nejdůležitější, loď Moskva disponuje velmi sofistikovanými raketami země-vzduch, a proto byla nasazena zde u pobřeží Sýrie, aby poskytovala obranu ruským válečným letounům při provádění leteckých útoků v Sýrii,“ popisoval tehdy reportér své dojmy.

Moskva se aktivně zapojila i do války na Ukrajině. Kromě ostřelování cílů raketami sehrála roli i při dobývání Hadího ostrova. Ukrajinští obránci se tehdy křižníku nezalekli a poslali ho „do pr*ele“. I proto je potopení lodi pro ukrajinskou morálku obrovskou vzpruhou. Pro Rusy zase naopak nevídanou potupou. „Putin přišel zabíjet naše děti, ženy a civilisty. Tohle je na oplátku náš dárek pro něho,“ uvedl pro CNN nejmenovaný ukrajinský představitel.

Největší bojová ztráta ruského námořnictva

Podle ruských médií byl křižník Moskva sestaven v sovětské éře na Ukrajině a do služby vstoupil počátkem 80. let minulého století. Moskva toto plavidlo dříve nasadila v konfliktu v Sýrii, kde poskytovalo ruským silám v zemi námořní podporu.

Na jeho palubě mohlo sloužit kolem 500 námořníků. Loď byla schopná nést 16 raket dlouhého doletu a její vyřazení z bojů snižuje palebnou sílu Ruska v Černém moři, píše AP. BBC na svém webu uvedla, že jde o největší bojovou ztrátu ruského vojenského námořnictva od druhé světové války. Tehdy německé bombardéry potopily bitevní loď Marat.

Tagy: