Dešťová hrozba pro Česko: Má vytrvale pršet, strašákem jsou povodně. Bude i sněžit?

Po velmi teplém začátku září dojde podle meteorologů k zásadní změně počasí. Výrazně se ochladí a objeví se vytrvalé srážky. Experti dokonce varují před hrozícími povodněmi, které mohou udeřit i v Česku. Na Sněžce nebo na Slovensku může dokonce sněžit, upozornil server In-počasí.

Teploty v nadcházejících dnech už budou konečně připomínat podzim. Tlaková výše, která ovlivňovala počasí minulý týden, slábne, a podle webu In-počasí uvolňuje cestu zvlhčené studené frontě. Ta s sebou už v pondělí přinesla dešťové přeháňky a pršet bude podle serveru dál.

ČTĚTE TAKÉ: Vietnam bojuje s ničivým tajfunem. Živel má první oběti, 50 tisíc lidí muselo být evakuováno

Experti dokonce varují, že ze Středomoří mohou ke konci týdne přijít silné bouřky s vydatným deštěm. „Na návětří hor pak může spadnout lokálně výrazně více vody. Do příštího pondělí by srážkové úhrny mohly výjimečně přesáhnout i 200 mm,“ napsali meteorologové s tím, že v případě takto silných srážek mohou stoupat hladiny řek. „V případě většího množství hrozí dosažení třetího povodňového stupně,“ stojí dál na webu.

Sníh i na Sněžce

Počasí se promění natolik rapidně, že v některých oblastech může i sněžit. První vločky se mohou ve čtvrtek a v pátek objevit například na Sněžce. „O tom, zda bude možné na naší nejvyšší hoře postavit malého sněhuláka, budeme mít jasnější představu ale až v první polovině příštího týdne,“ napsali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu..

Uplynulé dny a týdny byly přitom ve znamení nadprůměrných teplot. Nejvíce tropických dní letos meteorologové zatím zaznamenali na jihomoravské stanici ve Strážnici. Maximální denní teplota tam podle nich překročila 30 stupňů ve 47 dnech, čímž padl rekord z roku 2015 se 44 tropickými dny. "Jedná se o počty naprosto bezprecedentní," konstatovali meteorologové.

Na extrémní změnu počasí se připravují i naši východní sousedé. „Teplé Jaderské a Středozemní moře způsobuje v podzimním a zimním období tlakové níže, které se nazývají ,Jadranky'. Ty následně postupují na naše území a přinášejí s sebou vydatné srážky. I k nám se tedy dostane chladnější vzduch a hrozí vydatné sněžení,“ napsal server Topky.sk s odkazem na slovenský meteorologický web.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Česko se ženou bouřky ze západu. Po tropech rázem přijde první sníh, kde napadne?

Tagy: