Autoškoly štve novinka v řidičácích. Vedle sedmnáctiletých často sedí v autě nezkušení řidiči

Instruktoři autoškol si stěžují na mentory pro mladistvé.

Autoškoly protestují proti novince

Panují obavy, že se na silnicích bude více bourat, a to přestože se měnily zákony, aby se tento trend změnil k lepšímu. Instruktoři autoškol si stěžují na mentory pro mladistvé. Sedmnáctiletým často radí z místa spolujezdce nezkušení řidiči, kteří jim předávají své zlozvyky. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) změnu brání.

Umožnit rodičům předávat své zkušenosti dětem a naučit začínající řidiče jezdit – tak prezentuje ministerstvo dopravy řidičák od sedmnácti let. Novinka platí necelé dva měsíce a realita je prý jiná.

ČTĚTE TAKÉ: Praha chystá revoluci v pravidlech parkování. Ať si majitelé větších aut připlatí, říká Hřib

„Hlásí se mi kluk, jehož tatínek chce, aby se mladý rozjezdil co nejdřív. Ale sám už má na kontě pár bodů, takže mentorkou je maminka. Roky vůbec neřídila, tak opravdu nevím, jak synovi pomůže,“ upozornila pro MF Dnes instruktorka autoškoly Martina Horníčková.

A to je podle instruktorů nejčastější problém. „Mentorem by měl být člověk připravený a odborně způsobilý. Reálná situace je ale taková, že autoškoly jsou zavaleny prací a nevím, kdo by ještě připravoval mentory,“ uvedl instruktor autoškoly Oleg Dlouhý.

BESIP doporučuje, aby si mladí lidé vybírali k sobě lidi se zkušenostmi. „Pokud si člověk vybere svého hodného dědu, který má patnáct nebo dvacet let řidičák, ale není aktivním řidičem, může to mít vliv nepředané informace. Nejlepšími mentory jsou určitě rodiče, který jezdí denně do práce,“ sdělil krajský koordinátor BESIP Oldřich Kassl.

„Nejsme samozřejmě schopni zajistit, že každý mentor bude ideální. Mám ale celou řadu pozitivních odezev,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ministr dopravy Martin Kupka. Zmínil, že to platí i naopak, protože si prý jízdou s mladými lidmi mohou osvěžit, co se od jejich získání řidičského průkazu v pravidlech silničního provozu změnilo.

„Jde o to, aby se na českých silnicích jezdilo bezpečněji. Toto opatření se v jiných zemích osvědčilo a věřím, že se osvědčí i u nás,“ dodal pro CNN Prima NEWS Kupka. Uznal ale, že novinka sází na odpovědnost mladých řidičů i mentorů.

Zájem o dřívější řidičák je velký. Podle dat ministerstva dopravy ho jen za první měsíc fungování dostalo 771 sedmnáctiletých. Ti si totiž závěrečné zkoušky udělali už na konci loňského roku.

Od sedmnácti mohou řídit například v Rakousku, na Slovensku nebo v Německu. Tam systém zavedli už před několika lety a podle slov tamních dopravních expertů funguje.

ČTĚTE TAKÉ: Řidič v Praze zablokoval sanitku, pak najel do kočárku. Průjezd záchranářů ztížili i chodci

Tagy: