Babiš: Senát nechápu, mohl počkat. Lidé nesmí mít pocit, že jde o puč

Andrej Babiš

Rozhovor s Andrejem Babišem

Andrej Babiš (ANO) zkritizoval vedení Senátu za to, že chce hlasovat o aplikaci článku 66 Ústavy, a to již začátkem listopadu. „Nechápu to. Nevím, proč s tím Senát přichází už teď, když může počkat,“ řekl Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS.

Předsedové všech sněmovních stran se v úterý seznámili s informacemi o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, které Ústřední vojenská nemocnice poskytla vedení Senátu. O aktivaci článku 66 Ústavy, která by prezidenta zbavila pravomocí, by měl Senát jednat 5. listopadu.

Podle šéfa ODS Petra Fialy by Sněmovna na horní komoru Parlamentu měla navázat do deseti dnů. Pokud se Zemanův stav do té doby nezlepší, lídři koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty se vysloví pro aktivaci zmíněného článku.

Babiš by ale s přenesením pravomocí prezidenta na předsedu vlády a šéfa Sněmovny ještě počkal. Zeman je podle něj zatím v nemocnici krátce a jeho role z hlediska povolební situace přijde na řadu až v prosinci.

„Zeman není na řadě, jeho úkony nastanou teprve po demisi vlády, to může být až na začátku prosince. Potom je legitimní se zeptat, jak je na tom a jestli je schopen úkony realizovat. Nechápu to. Nevím, proč s tím Senát přichází už teď, když může počkat,“ zmínil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Také si rýpnul do koalic Spolu a PirSTAN, které podle něj v současné době o dění v ČR už reálně rozhodují.

„Tento slepenec a protibabišovská pětikoalice si zvolí za předsedkyni Sněmovny paní Pekarovou Adamovou. Koalici nahrává i Senát a Ústavní soud. Lidé nesmí mít pocit, že jde o nějaký puč,“ varoval.

Dlouhodobý spor s Mynářem

Babiš se mimo jiné ostře pustil i od blízkého okolí Zemana, především do hradního kancléře Vratislava Mynáře. „Celá situace, která tu vznikla, je neadekvátní a nepřijatelná aktivita kancléře Mynáře, proto by bylo nejlepší, kdyby okamžitě rezignoval ze své funkce. To, co předvedl, je absolutně nepřijatelné,“ uvedl na Twitteru.

Mynář něco takového odmítá. „Prezidentem republiky je Miloš Zeman, který mě do funkce jmenoval a jako jediný má právo mě odvolat,” uvedl Mynář na webu Hradu. „K výrokům jakýchkoliv politiků se nebudu vyjadřovat,” doplnil stručné prohlášení.

Pokud se Mynář funkce nevzdá, po aktivaci článku 66 by Babiš případné personální změny provedl sám. Hradního kancléře ale zatím neoslovil a ani se k tomu nechystá. O špatném zdravotním stavu Miloše Zemana se v médiích spekulovalo již v posledních týdnech. Kancelář prezidenta republiky však nepřipouštěla, že by Zeman nebyl schopen vykonávat funkci hlavy státu.

S podrobnějšími informacemi o zdravotním stavu Zemana přišel až v pondělí šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Ten na tiskové konferenci citoval úryvky z dopisu, který podepsal ředitel ÚVN Miroslav Zavoral. Jde o odpovědi na dotazy ohledně Zemanova stavu, na které Vystrčil nedostal odpovědi z Pražského hradu. Podle nemocnice je návrat prezidenta k pracovním povinnostem minimálně v nejbližších týdnech nepravděpodobný.

Případem se zabývá policie

Mynář stejnou zprávu od ÚVN obdržel už 13. října. Přesto za prezidentem o den později přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Během setkání došlo k podpisu rozhodnutí o svolání jednání dolní komory Parlamentu. Krátce poté se začalo spekulovat o tom, že podpis nepatří prezidentovi. Policie ČR už se zabývá okolnostmi Vondráčkovy návštěvy i informacemi ze zprávy ÚVN, tedy pravděpodobně jednáním hradní kanceláře.

Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že se k němu informace o Zemanově nezpůsobilosti vykonávat úřad dostaly až v pondělí od předsedy Senátu. To samé tvrdí Vondráček. „Okolí Zemana jsem kritizoval už v lednu 2018. Zprávu jsem se dozvěděl až včera od pana Vystrčila. Hrad mě informoval jiným způsobem,“ řekl.

Vondráčkovu návštěvu u Zemana označil za chybu, navíc o ní prý sám nebyl informován předem.„Pan Vondráček se stal obětí šaškárny. Jeho politická kariéra tím ale nekončí. Náš klub ho podpoří. Mynář mu informaci zatajil,“ dodal Babiš.

Tagy: