Babka: Automatický růst TV poplatků je Pandořina skříňka. Pokryjí inflaci, míní Letocha

Poslanci Ondřej Babka (ANO) a Petr Letocha (STAN)

ZPRÁVY PLUS (269)

Součástí novely zákona o koncesionářských poplatcích je i indexace, která zaručuje automatické zvyšování nastavené hodnoty. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl člen sněmovního výboru pro mediální záležitosti Ondřej Babka (ANO), který automatický nárůst označil za Pandořinu skříňku. Další člen výboru a poslanec Petr Letocha (STAN) uvedl, že tuto možnost vítá, jelikož pokryje možnou inflaci.

Podle Babky je bod o indexaci v návrhu zákona „schovaný“. „Nepůjde jen o navýšení koncesionářských poplatků v příštím roce. Zaručí, že se hodnota poplatků bude zvedat automaticky za každé dva až tři roky,“ upozornil v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Tři roky jsme drželi hubu, řekl Ferjenčík o konci Pirátů ve vládě. Nepolezeme za ODS zpátky a nenecháme si kálet na hlavu, dodal

Poslanci vadí, že takový mechanismus bude platit, aniž by „se ukázalo, zda Česká televize nebo Český rozhlas tyto peníze potřebují“. „Indexace nebude malá – půjde o šest procent z poplatku,“ poznamenal s tím, že takový postup je podle něj „otevření Pandořiny skříňky“.

Letocha je podle svých slov rád, že indexace je součástí dokumentu. „Vyhneme se v budoucnu tomu, co řešíme nyní. Navyšování poplatků je velmi nepopulární téma, ale vláda s ním i tak šla ven. K navýšení o zmíněných šest procent dojde ve chvíli, kdy se nahromadí inflace,“ zdůraznil zákonodárce.

„Pokud ekonomiku ovlivní inflace, veřejnoprávní média nebudou muset čekat roky na to, než se najde další kabinet, který bude mít odvahu dorovnat tyto důsledky,“ řekl Letocha.

Případné navyšování by podle něj nemělo být výraznou zátěží pro domácnosti. „Pokud se jiné vlády rozhodnou tuto indexaci odstranit, mohou ji zákonem zrušit. Jenže v takovém případě se zase budeme za patnáct let hádat o pár korun,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Piráti jsou jako ufňukané děti, řekl Topolánek. Popsal možnosti pro vznik koalice ODS s ANO

Tagy:
politika novela zákona inflace Ondřej Babka vláda koncesionářské poplatky Zprávy plus Poslanecká sněmovna ČR Petr Letocha veřejnoprávní médium indexace