Beran: Nosit respirátor je kontraproduktivní. Vystavme dýchací cesty běžnému vzduchu

Jiří Beran

Nosit stále respirátory je kontraproduktivní, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Jiří Beran. Několikrát zdůraznil, že vzhledem k vývoji pandemie je možné uvolnit prakticky všechna opatření proti šíření koronaviru. Jen je potřeba se stále věnovat rizikovým skupinám obyvatel.

„Musíme si uvědomit, že variantou omikron musí onemocnět každý občan bez ohledu na očkování nebo prodělání mutace delta. Nosit respirátor je kontraproduktivní. Je lepší, aby dýchací cesty člověka byly vystaveny běžnému vzduchu, aby si každý obnovoval floru a slizniční hlen v dýchacích cestách,“ řekl Beran ve vysílání CNN Prima NEWS.

Do rizikové skupiny podle něj nyní patří zejména lidé ve věku nad 60 let, obézní osoby a jedinci s cukrovkou. Těm doporučil nosit respirátor na místech, kde je větší shromáždění lidí.

Lidé z rizikových skupiny jsou podle něj v ohrožení i v případě, že budeme roušky či respirátory nosit všichni.  „I když budou všechny děti ve škole nosit respirátory, nepomůže to, protože odpoledne ochranu úst sundají a nakazí babičku,“ vysvětlil Beran. Za špatnou cestu označil také trasování a testování lidí bez příznaků, protože ti podle něj nemohou nikoho nakazit.

Jelikož postupně ubývá nově nakažených a hospitalizovaných, premiér Petr Fiala (ODS) nastínil, že od 1. března bude v platnosti jen velmi málo protiepidemických opatření. Prakticky má zůstat v platnosti jen nošení respirátorů v některých uzavřených prostorách.

S rozvolněním souhlasí Prymula i Hostomský

Podle Berana jsou opatření jen politickým rozhodnutí. „Máme tady skupinu odborníků, která je preventivně opatrná, ale pak jsme tu my, kteří chtějí rozvolnit jako v Dánsku a Norsku. Bylo by prima po dvou letech, kdy jsme sužováni virem, dát lidem volnost. Vzhledem k omikronu není důvod držet společnost uzamčenou,“ apeloval epidemiolog.

Podobný názor jako Beran má například epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Aktuálně podle něj existuje poptávka po velkém rozvolnění či úplném ukončení protiepidemických opatření. „Je to celosvětový trend,“ poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS. „Pokud bychom měli respirátory delší dobu, bylo by riziko mírně menší, ale pokud srovnáváme přínosy obecně, tak skutečně nastává čas, abychom je odložili,“ dodal.

Také biochemik Zdeněk Hostomský již dříve podotkl, že rozvolnění není chybou. „Omikron považuji za nejen evolučně nejvyvinutější virus, ale i za nejméně škodlivý. Věděli jsme, co čekat, že peak (vrchol, pozn. red.) bude vysoký, čísla nakažených vystřelí nahoru. Teď se to ale obrací a klesá. Peak jsme překonali již 19. ledna a nemocnice se dosud nezaplnily,“ zdůraznil v polovině února.

Naopak podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka je konec restrikcí zbytečný hazard. „Lidé, kteří se očkovali jen kvůli výhodám, kvůli tomu ztrácí motivaci k dalším posilovacím dávkám. Při další covidové vlně však narazíme,“ uvedl v Hlavní zprávách na CNN Prima NEWS na začátku února.

Kde v Evropě už zrušili covidová opatření nebo se k tomu brzy chystají? Čtěte ZDE.

Tagy: