Běsnění tanku v Mariupolu či hromada šrotu v Buči. Ikonické snímky ruské invaze

Ruský tank v Mariupolu zaútočil na obytný dům. (11. března)

Matyáš Zrno o projevu Vladimira Putina

Od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu uběhlo více než sedm měsíců. Novináři, vojáci i civilisté od té doby pořídili nespočet fotografií. Redakce CNN Prima NEWS vybrala několik snímků, které krvavou válku ilustrují.

Ničivé řádění ruského tanku v Mariupolu

Bylo by skutečně složité v případě Mariupolu vybrat pouze jednu fotografii. Od začátku ruské invaze lidé pořídili stovky snímků z vybombardovaného přístavního města na jihovýchodě Ukrajiny. Až neuvěřitelné záběry se v březnu povedlo zdokumentovat agentuře AP.

Ruský tank ze silnice několikrát vystřelil na obytnou budovu. Útok způsobil výrazné poškození domu a později i velký požár. Vše natáčel přítomný reportér AP. Obrněný vůz rovněž nacouval do opuštěného autobusu. Později střílel i do firemní budovy, v níž se schovávali ukrajinští vojáci. Těm se tank nakonec podařilo zneškodnit.

Hromada šrotu z ruské těžké techniky v Buči

Na začátku března se boje přesunuly přímo na předměstí Kyjeva, který se Rusové snažili obklíčit. K ostrým střetům obou armád docházelo i v Buči. Brzy se ukázalo, že dlouhé ruské konvoje těžké techniky měly hned několik slabin. Ukrajinci totiž pomocí dělostřelectva, bezpilotních letounů či protitankových raketometů začali drtit jeden ruský obrněnec za druhým.

Bitva o Kyjev skončila definitivně 31. března ukrajinským vítězstvím. Z ruského pohledu se boje na severní frontě dají považovat za totální debakl. Kromě hromady rozmláceného šrotu po sobě okupanti zanechali také stovky popravených civilistů. K největšímu masakru došlo právě v Buči. Ukrajina za pomoci Západu i nezávislých organizací prošetřuje nespočet podezření ze spáchání válečných zločinů.

Srp a kladivo nad Chersonem

Obludnost ruské okupace se naplno ukázala i v Chersonu. Bitva o toto město začala hned v první den invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním a dlouhou dobu také jediným větším ukrajinským městem, které okupanti dobyli.

Symbolem ruského útlaku se stala fotka vojáka, který pózoval u vlajky se srpem a kladivem. Vztyčená vlajka má být replikou symbolizující sovětské vítězství nad nacistickým německem v Chersonu.

Ukrajina od léta začala vyvíjet silnější tlak na znovudobytí jihu včetně Chersonské oblasti a jejího stejnojmenného hlavního města. Nyní Ukrajinci na jižní frontě den po dni postupně osvobozují osady v blízkosti Chersonu. Kreml na neschopnost bránit se ukrajinskému protiútoku reagoval vyhlášením loutkového referenda a ilegálním připojením Chersonské oblasti k Ruské federaci.

Ruská „denacifikace“ nemocnic, škol a kulturních budov

Rusové na Ukrajině podle srpnových čísel zničili nebo poškodili 140 tisíc obytných budov, přes dva tisíce vzdělávacích institucí či 830 zdravotnických zařízení. Mnoho úderů na civilní oblasti natočily bezpečnostní kamery nebo přihlížející svědci.

Existují například záběry z květnového útoku na kulturní dům ve městě Lozovaja v Charkovské oblasti i z výbuchu na Hlavním náměstí v centru Kramatorsku z poloviny července.

Odpálené tankové věže jako atrakce

Častým úkazem války na Ukrajině jsou snímky odpálené věže ruského tanku T-72, případně i dalších typů. Věž se v řadě případů povaluje desítky metrů od zbytku vraku. Může za to konstrukční chyba, konkrétně fakt, že ruské tanky skladují až 40 střel v zásobníku hned pod dělovou věží, což je činí extrémně zranitelnými. Právě s „opuštěnými“ tankovými věžemi si často dělají fotky ukrajinští vojáci i civilisté.

Tagy: