Bez Ruska to zatím nejde. Dovoz zkapalněného plynu z východu vzrostl o 40 procent

Loď převážející LNG

Dovoz ruského zkapalněného plynu do Evropy vzrostl meziročně o 40 procent. Na LNG totiž neplatí žádné embargo a po moři je zkapalněný zemní plyn rychle k dodání. Podle energetického experta Pavla Janečka je možné, že ruský plyn proudí do České republiky i přes terminál v Belgii. Kromě toho je Česko z více než poloviny závislé na dovozu ropy z Ruska.

Z úst evropských představitelů nejednou padlo vyjádření, že se bez ruských surovin a energií lze obejít. Rychle to ale podle dat různých společností nepůjde. Jako příklad může posloužit dovoz ruského zkapalněného zemního plynu do Evropské unie, který meziročně stoupl o 40 procent. Unie se přitom rozhodla přestat do čtyř let využívat ruská fosilní paliva. Mezi ně patří kromě zemního plynu ještě uhlí a ropa.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pokračovat ve válce je rozhodnutím Ukrajiny. Rusko nás neohrožuje, říká Orbánův muž

Na zkapalněný zemní plyn neplatí žádné sankce. Největším odběratelem ruského LNG je po Číně Španělsko. Tamní ministryně energetiky Teresa Riberaová už dříve řekla, že zákaz jeho dovozu Evropskou unií v nejbližší době nepřijde. Argumentovala zejména bezpečností a také obavou z možné energetické krize před blížící se zimou.

Podle Janečka není nárůst dovozu ruského plynu překvapením. Podle něj se tak děje delší dobu, i když se o tom mezi politiky nemluví. Nahradit ruský plyn ale bude možné až v budoucnu. „Na to ale potřebujeme propojit naši plynovou soustavu s terminály v Německu. Musíme také vytvořit možnost skladovat LNG,“ říká Janeček.

Hned po Španělsku je největším odběratelem ruského LNG Belgie. Ta má na svém území terminál Zeebrugge, který je jedním z klíčových v západní Evropě. Podle Janečka se do Česka plyn z východu dostává i touto cestou. „Belgie je jedním z distributorů i pro naši plynárenskou soustavu. Je tedy možné, že se molekuly tohoto plynu dostávají do České republiky,“ řekl pro CNN Prima NEWS někdejší předseda představenstva Pražské plynárenské.

Rusko v současné době počítá miliardové zisky. Podle společnosti Bruegel mu Evropská unie od března roku 2022 do února 2023 zaplatila v přepočtu celkem 292,8 miliardy korun.

Dovoz ruské ropy do České republiky vzrostl

Kromě ruského plynu ale do Evropy míří i další strategické suroviny. Zejména východní státy jsou závislé na ruské ropě. V první polovině letošního roku se zvýšil podíl ropy z ropovodu Družba na 65 procent. Loni to přitom bylo jen okolo 56 procent.

Oproti zkapalněnému zemnímu plynu ale platí na dovoz ruské ropy embargo. Česká republika má ovšem při využití ropovodu Družba výjimku.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy podíl odebírané ropy neustále roste. „Suma, kterou Česko platí Rusku za dováženou ropu, letos výrazně překonává průměr posledních tří let. Hodnota dovozu ruské ropy do Česka letos v prvním pololetí mírně překonala 20 miliard korun. Průměr prvních pololetí let 2020 až 2022 přitom odpovídá jen částce 15,6 miliardy korun,“ uvedl Kovanda s odkazem na data Českého statistického úřadu.

Podle něj je důvodem, že ruská ropa Ural je daleko levnější než cena barelu ropy Brent. „Ve výrazné slevě se oproti Brentu prodává zhruba od začátku ruské invaze na Ukrajinu, avšak toto zlevnění se postupně snižuje. Loni v červnu se ocitla na svém maximu, až kolem 35 dolarů na barel,“ dodává Kovanda s tím, že se Česká republika od ruské ropy neodstřihla.

Tagy: